Τρίτη 22 Μαϊου – ημέρα δράσης ενάντια στους πλειστηριασμούς

 

Συνδημότη, συνδημότισσα,

ια περίοδο που η φορολεηλασία συνεχίζεται, τα εισοδήματα έχουν μειωθεί δραματικά για κάθε λαϊκή οικογένεια, το βίαιο ξεκλήρισμα των αγροτών στην ύπαιθρο, των επαγγελματιών και βιοτεχνών στην πόλη, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με το Ν. 4472, άνοιξε το δρόμο για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Στη συνέχεια η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε) με εγκύκλιο της, συμπεριλαμβάνει και τους Δήμους που πρέπει υποχρεωτικά από 1η Μάη 2018 να διενεργούν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για κατάσχεση κινητών και ακινήτων.

Γίνεται πλέον φανερό ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε φαινόμενα μαζικών πλειστηριασμών από το σύνολο των κρατικών φορέων (εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία κ.α.).

Η επίθεση αφορά όλα όσα, με κόπους μιας ολόκληρης ζωής, έχει αποκτήσει η λαϊκή οικογένεια, όπως το σπίτι, το μαγαζί, το αυτοκίνητο, το ταξί, το χωράφι του μικρού αγρότη. Στόχος Κυβέρνησης –Ε.Ε. είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και η επέλαση του μεγάλου κεφαλαίου.

Στο στόχαστρο κυβέρνησης, κομμάτων που υπηρετούν τα μνημόνια, φοροεισπρακτικών μηχανισμών, βρίσκονται τα λαϊκά νοικοκυριά που χρωστούν μικρά ποσά. Την ίδια ώρα που τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα κατάφεραν, όπως και στο παρελθόν, τα τεράστια χρέη τους να θεωρούνται πλέον «ξεγραμμένα».

Οι μεγάλοι οφειλέτες, οι «επενδυτές» και οι κουβαλητές της ανάπτυξης, έχουν τη δυνατότητα, με βάση τη νομοθεσία και τις πολιτικές που ασκούν οι έως τώρα κυβερνήσεις, όχι μόνο να φοροαπαλλάσσονται σκανδαλωδώς, αλλά να παίρνουν δικαστικές αποφάσεις που διαγράφονται τα χρέη τους. Η ασυλία των μεγαλοεπιχειρηματιών είναι τόσο εξόφθαλμη που με βάση τα στοιχεία των υπηρεσιών μας, φαίνεται πως μόνο 204 άτομα οφείλουν 55.547.368,01€ , ποσοστό 46,25%, επί του συνόλου των οφειλών στο Δήμο. Για τους μεγαλοοφειλέτες άνω των 50.000€ ο Δήμος έχει προχωρήσει σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Από τις δεσμεύσεις των λογαριασμών , τα αποτελέσματα πλην μεμονωμένων περιπτώσεων ήταν πενιχρά έως αμελητέα στο σύνολο. Η πραγματικότητα, για τους μεγάλους οφειλέτες είναι ότι καλύπτονται από νόμους, τις δικαστικές αποφάσεις και έχουν ασυλία, με αποτέλεσμα αυτά τα μεγάλα ποσά να μην μπορούν να εισπραχθούν.

Την ίδια στιγμή που η πλειοψηφία του λαού μας, δυσκολεύεται να ανταποκριθεί σε στοιχειώδεις υποχρεώσεις, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, βγάζει σε πλειστηριασμό το λαϊκό βιος για χρέη μερικών εκατοντάδων ευρώ.

Από τη στιγμή που αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου προστατεύσαμε τις λαϊκές οικογένειες αρνούμενοι να στείλουμε στοιχεία στην εφορία για μικροοφειλέτες και να δεσμεύσουμε το ΑΦΜ, όπως κάνουν άλλοι Δήμοι.

Αντίθετα για τους μεγαλοοφειλέτες, με χρέη άνω των 50.000 ευρώ, προχωρήσαμε σε δέσμευση ΑΦΜ και σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Υπάρχουν όμως δεσμευμένα ΑΦΜ για μικροποσά που έχουν σταλεί από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές, με ανοιχτό το ενδεχόμενο το αμέσως επόμενο διάστημα να προχωρήσουν οι διαδικασίες πλειστηριασμών από την εφορία. Με μια πρώτη εκτίμηση των υπηρεσιών μας υπολογίζονται σε 16.000 περιπτώσεις.

Μας απασχολεί σαν δημοτική αρχή πως θα μπορέσουμε να συμβάλουμε σε όλα τα επίπεδα , ώστε να μην λεηλατηθεί η περιουσία και οι κόποι μιας ζωής της λαϊκής οικογένειας στο βωμό της καπιταλιστικής ανάπτυξης . Γι’ αυτό και πραγματοποιήσαμε σύσκεψη ,με την συμμετοχή φορέων της πόλης μας , ώστε από κοινού να δώσουμε απάντηση σε αυτά που βιώνει σήμερα ο λαός μας.

Δηλώνουμε ότι όσο μας αφορά ως Δημοτική Αρχή δεν θα επιτρέψουμε για μικροοφειλές στο δήμο, για ανθρώπους και νοικοκυριά που δεν μπορούν να πληρώσουν, να γίνουν κατασχέσεις στην περιουσία τους.

Δε θα επιτρέψουμε να κινδυνέψει το σπιτικό τους και να είναι αφορμή ο Δήμος και οι οφειλές σε αυτόν. Αυτό δεν θα μας το συγχωρέσει κανένας ούτε σε εμάς, ούτε στις υπηρεσίες και οφείλουμε να μπούμε εμπόδιο στην επιδρομή που γίνεται μεθοδικά στο λαϊκό βιός. Οφείλουμε να το κάνουμε με το λαό και το κίνημά του συμπαραστάτη και αρωγό.

Συνδημότη, συνδημότισσα,

Στην πρόσφατη συνεδρίαση μας στο Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίσαμε να αναλάβουμε μία σειρά πρωτοβουλίες:

  • Η Τρίτη 22/5/2018, να είναι ημέρα δράσης κατά των πλειστηριασμών, με παραστάσεις μαζί με τους φορείς, σε εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία, Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Οργάνωση την ίδια μέρα το απόγευμα παμπατραϊκής κινητοποίησης στην πλατεία Γεωργίου
  • Διεκδικούμε από την Κυβέρνηση άμεση νομοθετική ρύθμιση, που να προστατεύει τη λαϊκή οικογένεια από πλειστηριασμούς και κατασχέσεις με γνώμονα την οικονομική της κατάσταση και να δίνει το δικαίωμα στα Δημοτικά Συμβούλια να αποφασίζουν για διαγραφές οφειλών σε αυτούς που αποδεδειγμένα ούτε μπορούν, ούτε έχουν να πληρώσουν.

Ως Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στα εξής:

  1. πλήρη διαγραφή σε μακροχρόνια ανέργους και ενταγμένους στο ΚΕΑ
  2. πλήρη διαγραφή σε άτομα που έχουν οικογενειακό εισόδημα την τελευταία 5ετία κατά μέσο όρο έως 12.000€, μία (1) κατοικία και δεν έχουν κανένα άλλο περιουσιακό στοιχείο.
  3. πλήρη διαγραφή σε πολύτεκνους, τρίτεκνους, ΑΜΕΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με αναπηρία με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 25.000€ και μία (1) κατοικία.
  4. Από 12.000€-25.000€ οικογενειακό εισόδημα, να γίνει διαγραφή προστίμων       και προσαυξήσεων και καταβολή του χρέους σε 200 δόσεις .
  5. Από 25.000-50.000€ διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων και αποπληρωμή του χρέους σε 150 μηνιαίες δόσεις.
  6. Οι μακροχρόνια άνεργοι, οι ενταγμένοι στο ΚΕΑ και όσοι την τελευταία πενταετία έχουν μέσο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 25.000, να μην επιβαρύνονται με την προβλεπόμενη από το νόμο επιβάρυνση που αφορά την κατεδάφιση ετοιμόρροπου κτίσματος».

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την Τρίτη 22 Μάη, να είναι ημέρα δράσης ενάντια στους πλειστηριασμούς

  • Το πρωί παραστάσεις διαμαρτυρίας σε εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία, Αποκεντρωμένη Διοίκηση, τράπεζες
  • Το απόγευμα 20:30 συγκέντρωση διαμαρτυρίας– ομιλία από το Δήμαρχο Πατρέων στην πλ. Γεωργίου, θα ακολουθήσει μουσικό και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.