Θόδωρος Τουλγαρίδης: «Ετοιμάζουμε το υπνωτήριο, ξενώνα, που διεκδικήσαμε και μας εγκρίθηκε για τρία χρόνια, μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ώστε να φιλοξενήσουμε μέχρι 100 συμπολίτες μας»

O Πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων (ΚΟΔΗΠ), Θόδωρος Τουλγαρίδης, απαντώντας σε ερώτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, για τον άστεγο που ζει σε δημόσιες τουαλέτες πίσω από την Παντάνασσα της Πάτρας, ανέφερε τα εξής:

Πολλοί συμπολίτες μας, που ενδιαφέρονται για τον συνάνθρωπό τους, έρχονται κατά καιρούς και γνωστοποιούν στην υπηρεσία μας περιπτώσεις αστέγων, που διαβιούν σε άσχημες συνθήκες. Έτσι μας έχουν βοηθήσει πολλές φορές να προστρέξουμε σε αυτούς, που χρειάζονται στέγη και γενικότερη βοήθεια, με αποτέλεσμα πάρα πολλούς από αυτούς να τους συνδράμουμε ουσιαστικά και να τους φιλοξενήσουμε πρόσκαιρα σε δομές μας.

https://www.youtube.com/watch?v=CmOUG_cFrW8&feature=youtu.be

Έχουμε δυστυχώς πολλές περιπτώσεις συνανθρώπων μας, με βάση τα στοιχεία μας, που ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης, λόγω της βάρβαρης εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής και του βάρβαρου κοινωνικού μας συστήματος, που γεννά συνεχώς, φτώχια, ανεργία, εξαθλίωση, αστεγία. Ορισμένοι από αυτούς αναγκάζονται να καταφύγουν σε κατάληψη δημόσιων και ιδιωτικών ακατοίκητων και απαράδεκτων χώρων.  Υπάρχουν περιπτώσεις για τις οποίες ενημερωθήκαμε από  περίοικους  και με την παρέμβαση της υπηρεσίας μας τους βοηθήσαμε.

Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι, οι άστεγοι και οι δυνητικά άστεγοι, εκείνοι, που ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες ή με την απειλή της έξωσης ξεπερνούν τους 120, στον δήμο μας. Με βάση τα αιτήματα, που δεχόμαστε στην κοινωνική  μας υπηρεσία.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν μας κοινοποίησε κανείς το πρόβλημα, ούτε υπήρξε κάποιο αίτημα από τον συγκεκριμένο στην υπηρεσία μας.

Αφού το πληροφορηθήκαμε από τα μέσα ενημέρωσης, οι κοινωνικοί μας λειτουργοί επανειλημμένα επισκέφθηκαν τον συνάνθρωπό μας, για να τον βοηθήσουν με κάθε τρόπο, που διαθέτει ο δήμος μας. Ακόμη δεν έχει πεισθεί να φύγει από εκείνο τον  ακατάλληλο χώρο διαμονής και να φιλοξενηθεί σε δομή, που διαθέτουμε. Η προσπάθειά μας θα συνεχίζεται μέχρι  να τον πείσουμε να έρθει στη δομή μας και να αποδεχθεί τη βοήθειά μας.

Ο δήμος μας, όσο είμαστε δημοτική αρχή, δεν έχει παραχωρήσει το συγκεκριμένο χώρο, ούτε έχει υποσχεθεί τη σύνδεση ρεύματος. Δεν γνωρίζουμε τι έπραξαν σχετικά οι προηγούμενες δημοτικές αρχές!

Με την πολιτική που εφαρμόζει και η σημερινή κυβέρνηση σε συνεργασία με την ΕΕ και τους επιχειρηματικούς ομίλους, στην οποία ουσιαστικά συμφωνούν και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, αλλά και πολλές δημοτικές μας παρατάξεις, η λαϊκή κατοικία βγαίνει στο σφυρί,  η λαϊκή οικογένεια φοροληστεύεται, φτωχοποιείται, εξαθλιώνεται και το πρόβλημα της αστεγίας διογκώνεται. ΌΣΟ αυτή η πολιτική δεν θα ανατρέπεται η φτώχια θα επιδεινώνεται! Οι ευυπόληπτοι αστοί θα εφευρίσκουν νέα προγράμματα, για να εκδηλώνουν υποκριτικά την ανησυχία τους και να προσφέρουν λίγα ψίχουλα στο φτωχό λαό. Ζωή με δόσεις! Λίγους μήνες εργασία, μετά στα τάρταρα, λίγους μήνες στέγη, μετά σε παράγκες ή σε παραπήγματα!

Τέτοια είναι και τα προγράμματα στέγασης, για λίγους μήνες και μετά μπορεί να βγει σε δύο χρόνια άλλο παραπλήσιο πρόγραμμα. Προγράμματα με απίστευτη γραφειοκρατία και θεσμικά πλαίσια, που βάζουν εμπόδια στην υλοποίησή τους. Άλλωστε το αντίστοιχο προηγούμενο, που είχαμε  αναλάβει, πολλοί λίγοι φορείς κατάφεραν να τα υλοποιήσουν και για λίγους μήνες.

Ως Δήμος αντιμετωπίζουμε αρκετά από τα οξυμένα προβλήματα στέγης συμπολιτών μας. Φιλοξενούμε καθ’ όλο το χρόνο, πρόσκαιρα σε ενοικιαζόμενη πανσιόν κατά μέσο όρο 25-35 συμπολίτες μας, οικογένειες, αλλά και μοναχικά άτομα, όπως και πρόσφυγες, μετανάστες. Η διαμονή τους μπορεί να κυμαίνεται από λίγες ημέρες, έως αρκετούς μήνες.

Επιπλέον προσπαθούμε να βοηθήσουμε στη συνέχεια, αυτούς τους ανθρώπους να βρουν  σπίτι αξιοποιώντας κάποιες από τις υπάρχουσες κρατικές κοινωνικές παροχές, επιδοτήσεις κ.λπ.

Το χειμώνα φιλοξενούμε σε άτυπο υπνωτήριο τις νύχτες του ψύχους περίπου 10-15 διαφορετικούς άστεγους, που δεν μπορούν να φιλοξενηθούν στην πανσιόν. Φέτος λειτούργησε για δύο περίπου μήνες.

Ετοιμάζουμε το υπνωτήριο, ξενώνα, που διεκδικήσαμε και μας εγκρίθηκε για τρία χρόνια, μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων,  ώστε να φιλοξενήσουμε  μέχρι 100 συμπολίτες μας. Διαδικασία, που καθίσταται χρονοβόρα, από το διαδικαστικό απαιτητικό θεσμικό πλαίσιο, τόσο όσο να γίνεται αποτρεπτικό για τους δήμους, όχι όμως για ιδιώτες ή ΜΚΟ! Ξεπερνούμε εμπόδια και σύντομα θα το καταστήσουμε κατάλληλο για φιλοξενία!