You are currently viewing Συνέντευξη Τουλγαρίδη Θεόδωρου – Προέδρου του Κοινωνικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων στην εφημερίδα Πελοπόννησος
 • Post category:Uncategorized

Συνέντευξη Τουλγαρίδη Θεόδωρου – Προέδρου του Κοινωνικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων στην εφημερίδα Πελοπόννησος

Δημοσιογράφος – ερώτηση 1

Πώς αισθάνεστε που σας ανατέθηκε για δεύτερη 4ετία η  προεδρία του Κοινωνικού  Οργανισμού του Δήμου Πατρέων (ΚΟΔΗΠ) ; Θεωρείτε τον εαυτό σας επιτυχημένο σε αυτό που κάνετε;

Πρόεδρος

Βαριά ευθύνη, γιατί πρέπει να συνεχίσουμε το φιλολαϊκό έργο μας. Να δώσουμε ανάσες στον λαό μας, στις λαϊκές οικογένειες, που στενάζουν από την ανεργία και την φτώχεια, από την γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων, χθεσινών και σημερινών.

Να σταθούμε στο πλευρό όσο το δυνατό περισσότερων συμπολιτών μας, που έχουν ανάγκη. Να συμβάλουμε στην ανακούφιση των προβλημάτων τους, να μην συμβιβαστούν με τα ψίχουλα, να σταθούν όρθιοι και να διεκδικήσουν όλα εκείνα, που δικαιούνται. Να διεκδικήσουν την ζωή, που τους αξίζει, με την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων, διευρυμένων κοινωνικών αναγκών.


Δημοσιογράφος – ερώτηση 2

Ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητές σας ως Προέδρου του  Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων;

Πρόεδρος

Ο Κοινωνικός Οργανισμός έχει στην αρμοδιότητά του την λειτουργία των Παιδικών Σταθμών (ΠΣ), των  Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών (ΚΔΑΠ) και των  ΚΔΑΠ- ΑΜΕΑ, των παιδικών κατασκηνώσεων του Δήμου, στα Ροϊτικά και στην πλαζ της Αγιάς. Επιδιώκουμε να αυξηθούν οι δομές, οι μονάδες, που φιλοξενούν αυτά τα παιδιά, ώστε κανένα παιδί να μην μένει εκτός των δημόσιων, αναβαθμισμένων αυτών κοινωνικών δομών και μάλιστα να μην πληρώνει, με ευθύνη του κράτους!

Στη δικαιοδοσία μας επίσης είναι το Κοινωνικό Παντοπωλείο, τα συσσίτια, ο Ξενώνας αστέγων, το Κέντρο Κοινότητας, το Γραφείο ΑΜΕΑ, το συμβουλευτικό Κέντρο ψυχολογικής Υποστήριξης, η προστασία ανηλίκων, τα  ΚΑΠΗ, η δομή «Βοήθεια στο Σπίτι», μέσω των οποίων εξυπηρετούμε και βοηθούμε περισσότερους από 20000 συμπολίτες μας, που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες, απόρους, άστεγους, ανήμπορους, άτομα με αναπηρίες, Ρομά, πρόσφυγες, μετανάστες κλπ. Άμεση προτεραιότητά μας αποτελεί η ανακούφισή τους και η συμβολή μας στον αγώνα για την εξάλειψη των αιτιών, που οδηγούν στη φτώχεια, την εξαθλίωση, την ανασφάλεια, τις κακουχίες, ώστε να μην έχουν μελλοντικά την ανάγκη στήριξης από κοινωνικές δομές.


Δημοσιογράφος  – ερώτηση 3

Πόσο σημαντικό είναι το έργο του Κοινωνικού  Οργανισμού σε θέματα δράσης και συνεργασίες με διάφορους φορείς που αναδεικνύουν την προσφορά του προς το κοινωνικό σύνολο;

Πρόεδρος

Το έργο του είναι πολυσύνθετο και απαιτητικό μιας και επεκτείνεται σε διάφορους τομείς, υπηρεσίες και σε μεγάλο πλήθος εξυπηρετούμενων. Συγκεκριμένα ανήκουν στον ΚΟΔΗΠ 16 Παιδικοί Σταθμοί (με 1000-1100 περίπου φιλοξενούμενα παιδιά, νήπια κυρίως και βρέφη), 4 ΚΔΑΠ (με 370 περίπου ωφελούμενα παιδιά ηλικίας 5-12 ετών), 2 ΚΔΑΠ-ΜΕΑ (100 παιδιά), Παιδικές Κατασκηνώσεις (1.300 περίπου παιδιά ) στην Πλαζ Αγυιάς και Ροΐτικα, Γραφείο ΑΜΕΑ,   3 ΚΑΠΗ ( 800 ενεργά μέλη), Δομή Βοήθεια στο Σπίτι με 6 Γραφεία (350-400 ωφελούμενους), Κοινωνικό Παντοπωλείο (όπου εξυπηρετούνται 700 οικογένειες και 1.200 μαθητές με τρόφιμα δεκατιανού), Δομή Συσσιτίων (150 εξυπηρετούμενοι και 60-80 πρόσφυγες), Κέντρο Κοινότητας (για ΚΕΑ και άλλα επιδόματα, με 10.000 περίπου εξυπηρετούμενους), Ξενώνας αστέγων δυναμικότητας έως 90 ατόμων, Γραφείο Αστέγων, Συμβουλευτικό Κέντρο Ψυχολόγων, Αποθήκη Τροφίμων, Μαγειρείο στην Πλαζ, Ομάδα Παιδικής Προστασίας (διαχειρίζεται περίπου 100-150 υποθέσεις κακοποιημένων παιδιών).

Αυτό γίνεται κατορθωτό με την υπεύθυνη, ευσυνείδητη, συνεπή εργασία όλων των εργαζομένων του ΚΟΔΗΠ, καθώς και την καλή συνεργασία τους με όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου, τους φορείς, τα σωματεία, τους συλλόγους της πόλης μας.


Δημοσιογράφος  – ερώτηση 4

Κατά πόσο οι δομές που υπάρχουν (δημοτικοί ξενώνες,  κοινωνικό παντοπωλείο, συσσίτια, κέντρο κοινότητας, βοήθεια στο σπίτι) συνεχίζουν να λειτουργούν, όπως γνωρίζουμε;

Πρόεδρος

Οι δομές αυτές λειτουργούν μέσω προγραμμάτων, που επιχορηγούνται από  ευρωπαϊκά και εθνικά κονδύλια. Εμείς τα υλοποιούμε χωρίς την μεσολάβηση διαφόρων τρωκτικών ιδιωτών, Μ.Κ.Ο. κ.λπ. Όμως υπάρχει κίνδυνος, να σταματήσει η λειτουργία τους, όταν λήξει το πρόγραμμα. Γι’ αυτό είναι επιτακτική η ανάγκη οι κοινωνικές δομές να λειτουργούν με μόνιμο προσωπικό, με ενίσχυση νέων προσλήψεων, με την άμεση και συνεχή χρηματοδότησή τους από το κράτος και την απεμπλοκή τους από προγράμματα.


Δημοσιογράφος  – ερώτηση 5

Οι Ρομά είναι ένα ξεχωριστό κομμάτι που συγκαταλέγεται σε αυτές τις ομάδες;

Πρόεδρος

Μέσα από τις κοινωνικές μας δομές προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε και να τους εντάξουμε στην κοινότητα. Γι’ αυτό έχουμε προχωρήσει στη δημιουργία Παραρτήματος Ρομά, που θα ασχολείται με τα προβλήματά τους. Θα βρίσκεται κοντά τους, θα συμβουλεύει και θα επιμελείται της αρμονικής συνύπαρξής τους, όπου και αν διαβιούν, με τους συμπολίτες τους. Θα φροντίζει για την αντιμετώπιση προβλημάτων τους. Θα συμβάλει στην κοινωνική τους ένταξη μέσα από την αξιοποίηση δεξιοτήτων τους, σε συνεργασία με άλλες δημόσιες υπηρεσίες και φορείς. Στην αποτροπή τους από μονοπάτια παραβατικότητας, μέσω της εκπαίδευσης και της διαπαιδαγώγησης  τους. Αξιοποίηση προγραμμάτων στέγασής τους, όσων ζουν σε άθλιες συνθήκες, τηρώντας όμως απαραίτητους κανόνες, σεβασμού των συμπολιτών τους.


Δημοσιογράφος  – ερώτηση 6

Οι εθελοντικές οργανώσεις συμβάλλουν στο έργο της Κοινωνικής Πολιτικής;

Πρόεδρος

Είναι αξιέπαινοι όσοι εθελοντικά προσφέρουν και στέκουν αλληλέγγυοι στην πράξη στον συνάνθρωπό τους, χωρίς να προσβλέπουν σε κάποιο αντάλλαγμα ή να επιζητούν τη δημόσια προβολή. Υπάρχουν και αντίστοιχες οργανώσεις, πολλοί από τους οποίους συνεργάζονται με το Δήμο μας.  Βέβαια η εθελοντική προσφορά πάντα είναι καλοδεχούμενη. Ο εθελοντισμός όμως δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για τις κυβερνήσεις, ώστε να μην κάνουν αυτό που οφείλουν, ούτε να υποκαθιστά το ρόλο απαραίτητων δημόσιων υπηρεσιών και δομών.


Δημοσιογράφος – ερώτηση 7

Ανήκετε και δραστηριοποιείστε στο χώρο της «Αριστεράς». Τι σας συγκινεί περισσότερο στην παράταξή σας ώστε να την προτιμάτε;

Πρόεδρος

Δεν ανήκω στην «Αριστερά» που ψήφισε μνημόνια και έκανε όλη την βρώμικη δουλειά που δεν πρόλαβαν οι προηγούμενοι. Είμαι με το ΚΚΕ και όσους συμπαρατάσσονται μαζί του, για να ξημερώσουν καλύτερες ημέρες με τον λαό αφέντη στον τόπο του.

Μας συγκινεί η αντιμετώπιση της κοινωνικής αδικίας και του σκοταδισμού, η ανακούφιση, η στήριξη και η εξύψωση του ανθρώπου, ώστε με τον αγώνα του να κατακτήσει την κοινωνική του ελευθερία και να έχει όλα όσα αξίζει και δικαιούται, τις σύγχρονες κοινωνικές του ανάγκες ικανοποιημένες, μέσα από την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. 


 Δημοσιογράφος – ερώτηση 8

Τι σχεδιάζετε και τι διεκδικείτε για τον Κοινωνικό τομέα;

Πρόεδρος

 1.    Τη λειτουργία νέου Βρεφονηπιακού Παιδικού Σταθμού της Μανιακίου, στον οποίο θα μεταφερθεί ένας ενοικιαζόμενος ΠΣ και θα προκύψουν τέσσερα νέα βρεφικά τμήματα. 
 2.    Για την επόμενη  περίοδο (2020-2022)  προγραμματίζουμε τη δημιουργία 2 νέων βρεφικών τμημάτων στον Α’ Δ.Π.Σ, με τη δημιουργία 24 νέων θέσεων. 
 3.    Επιπλέον στόχοι αποτελούν η ανέγερση τριών νέων Βρεφονηπιακών Σταθμών σε 3 οικόπεδα του Δήμου, ένα στην Αγυιά, άλλο στα Ζαρουχλέικα και το τρίτο στα Δεμένικα,  δυναμικότητας, 100-150 παιδιών ο καθένας, προκειμένου να καλυφθούν οι συνολικές ανάγκες των νέων ζευγαριών του Δήμου μας και να απαλλαγούμε από την ενοικίαση κτιρίων για ΠΣ, όσων είναι μη ιδιόκτητοι! Η υπηρεσία Αρχιτ. Σχεδιασμού του Δήμου, έχει αναλάβει το σχεδιασμό τους.
 4.    Συνεχίζουμε την απαλλαγή από τροφεία στους ΠΣ, για όσες οικογένειες έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 25000 ευρώ (από 8000 που ήταν). Αποτέλεσμα ήταν μέχρι τώρα, το 77% περίπου των νέων ζευγαριών, που έχουν τα παιδιά τους στους ΠΣ, να μην πληρώνουν καθόλου τροφεία! Το ετήσιο όφελος  για τις λαϊκές οικογένειες  ξεπερνά τις 100.000 ευρώ!
 5.    Συνέχιση της λειτουργίας του 5ου Θερινού ΚΔΑΠ, ημερήσιας κατασκήνωσης στην πλαζ στην Αγυιά και του 6ου Θερινού ΚΔΑΠ, ημερήσιας παιδικής κατασκήνωσης στα Ροίτικα, με εργασίες ανάπλασης, αναβάθμισής τους, ώστε να φιλοξενήσουν περισσότερα από 1300 παιδιά! Το ετήσιο κόστος προετοιμασίας και λειτουργίας τους ξεπερνά τις 160.000 ευρώ!
 6.    Δημιουργία νέου ΚΔΑΠ ΜΕΑ δυναμικότητος τουλάχιστον 25 παιδιών, σε ιδιόκτητο ή ενοικιαζόμενο χώρο, εξασφαλίζοντας βέβαια από την πολιτεία την ανάλογη χρηματοδότηση και μόνιμο προσωπικό. Υπάρχουν αρκετοί γονείς, που έχουν εγκεκριμένη κάρτα εγγραφής (voucher) μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ, αλλά μένουν με το voucher στο χέρι, γιατί δεν υπάρχουν θέσεις, για να εντάξουν το παιδί τους!
 1.    Ολοκληρώνουμε το λαϊκό  στέκι, στις εργατικές κατοικίες στα Ζαρουχλέικα, όπου με τη λειτουργία του, θα αποτελέσει χώρο  συνεύρεσης, σίτισης, πολιτιστικής δράσης, ψυχαγωγίας, για συνανθρώπους μας, που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
 2.    Σχεδιάζουμε τη δημιουργία νέου ΚΑΠΗ στο κέντρο, επί της  οδού Βότση, σε κληροδότημα του Δήμου μας.
 3.    Ξεκινούμε τη λειτουργία γραφείου ΑΜΕΑ, όπου θα είναι  ενήμερο για τις δράσεις του Δήμου σχετικά με τα ΑΜΕΑ. Θα διαχειρίζεται γενικά τα ζητήματα, που απασχολούν τους συμπολίτες ΑΜΕΑ. Θα έχει την ευθύνη του προγράμματος του Δήμου «SAFEAMEA», σε συνεργασία με όλους τους φορείς τους, για τη χαρτογράφηση   αυτών των συνανθρώπων μας, την υποστήριξή τους από τις αρμόδιες αρχές, σε περίπτωση φυσικών καταστροφών, την αντιμετώπιση των διαφόρων αιτημάτων τους.  Προγραμματίζουμε επίσης τη λειτουργία υπηρεσίας δημοτικού  οχήματος μεταφοράς ΑΜΕΑ δωρεάν, για την εξυπηρέτηση τους, όσον αφορά αρχικά σε επισκέψεις υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Δημοσιογράφος – ερώτηση 9

Ο Θεόδωρος Τουλγαρίδης τι έχει κερδίσει από όλη αυτή την προσπάθεια; Η πολύχρονη θητεία σας στο Δήμο Πατρέων και στην ίδια θέση σας δικαιώνει ή ανεβάζει κατά πολύ το αίσθημα της ευθύνης της δημοτικής αρχής απέναντι στο συνάνθρωπο;

Πρόεδρος

Η εμπιστοσύνη, που μου έδειξαν, που μας έδειξαν, οι συμπολίτες μας, μας τιμά και μας γεμίζει με μεγαλύτερες ευθύνες, ώστε να κάνουμε ακόμη περισσότερα, για τους δημότες και την πόλη μας. Να συνεχίσουμε με μεγαλύτερη δύναμη και αποφασιστικότητα το φιλολαϊκό μας έργο, να ξεπεράσουμε τα ενορχηστρωμένα εμπόδια και να αντιμετωπίσουμε, όσο μπορούμε, την εχθρική για τους δήμους και το δήμο μας διαχρονικά, κυβερνητική πολιτική, στηριζόμενοι πάντα στον πατραϊκό λαό.