You are currently viewing ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΤΟΥΛΓΑΡΙΔΗ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΤΟΥΛΓΑΡΙΔΗ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:

  1. Τι ποσοστό συνανθρώπων μας και σε τι κατηγορίες στηρίζει στον παρόντα χρόνο ο Κοινωνικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων;

Ο Κοινωνικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων (ΚΟΔΗΠ) αποτελείται από μία Διεύθυνση, στην οποία ανήκουν πέντε τμήματα: Τμήμα Διοικητικού-Οικονομικού, Παιδικών Σταθμών, ΚΔΑΠ-ΚΔΑΠ ΜΕΑ-Παιδικών Κατασκηνώσεων, Τρίτης Ηλικίας, Ευπαθών Ομάδων.
Το σύνολο των εργαζομένων του ΚΟΔΗΠ, μονίμων και λοιπών ορισμένου χρόνου είναι περίπου 300, που ενισχύονται κατά καιρούς, επιπλέον με 100-150 8μηνίτες μέσω του κοινωφελούς προγράμματος του ΟΑΕΔ. Το 60% των εργαζομένων μας είναι ορισμένου χρόνου.
Ανήκουν στον ΚΟΔΗΠ 16 Παιδικοί Σταθμοί (με 1000-1100 περίπου φιλοξενούμενα παιδιά, νήπια κυρίως και βρέφη), 4 ΚΔΑΠ (με 370 περίπου ωφελούμενα παιδιά ηλικίας 5-12 ετών), 2 ΚΔΑΠ-ΜΕΑ (100 παιδιά), Παιδικές Κατασκηνώσεις (1.300 περίπου παιδιά ) στην Πλαζ Αγυιάς και Ροΐτικα, Γραφείο ΑΜΕΑ, 3 ΚΑΠΗ ( 800 ενεργά μέλη), Δομή Βοήθεια στο Σπίτι με 6 Γραφεία (350-400 ωφελούμενους), Κοινωνικό Παντοπωλείο (όπου εξυπηρετούνται 700 οικογένειες και 1.200 μαθητές με τρόφιμα δεκατιανού), Δομή Συσσιτίων (150 εξυπηρετούμενοι και 60-80 πρόσφυγες), Κέντρο Κοινότητας (για ΚΕΑ και άλλα επιδόματα, με 10.000 περίπου εξυπηρετούμενους), Ξενώνας αστέγων δυναμικότητας έως 90 ατόμων, Γραφείο Αστέγων, Συμβουλευτικό Κέντρο Ψυχολόγων, Αποθήκη Τροφίμων, Μαγειρείο στην Πλαζ, Ομάδα Παιδικής Προστασίας (διαχειρίζεται περίπου 100-150 υποθέσεις κακοποιημένων παιδιών).

  1. Πόσο απέχουμε από τον ιδεατό στόχο βοήθειας και στήριξης σε αδύναμους συμπολίτες μας; Υπάρχουν στόχοι σας και σχέδιά σας που μένουν απραγματοποίητα κι αν ναι, γιατί;

Ο στόχος μας είναι να βοηθήσουμε, να ανακουφίσουμε όσο το δυνατό περισσότερους συμπολίτες μας, που έχουν ανάγκη.
Αυτό σημαίνει ότι, για μεν τα παιδιά, που φιλοξενούνται σε Παιδικούς Σταθμούς, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, παιδικές κατασκηνώσεις, να δημιουργήσουμε τις ανάλογες δομές, ώστε να μην μένει κανένα παιδί εκτός αυτών των κοινωνικών δομών και μάλιστα να μην πληρώνει, για τη συμμετοχή του σε αυτές!
Αυτό βέβαια είναι υποχρέωση του κράτους, σε συνεργασία με τους Δήμους, να το πραγματοποιήσει. Δεν έχει γίνει μέχρι τώρα διαχρονικά από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, επειδή αυτός ο χώρος της προσχολικής αγωγής και γενικότερα της Παιδείας, αποτελεί πεδίο δραστηριοποίησης, ανάπτυξης και κερδοφορίας επιχειρήσεων και επιχειρηματικών ομίλων!
Αυτό που απαιτείται και διεκδικούμε να γίνει προς αυτή την κατεύθυνση είναι: Κεντρικός σχεδιασμός και προγραμματισμός για τη δημιουργία νέων σταθμών και τμημάτων, με ευθύνη του κράτους, προκειμένου να καλυφθούν όλες οι ανάγκες.
Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Παιδεία για όλους.
Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή, με δημιουργία όμως των ανάλογων δομών, νηπιαγωγείων και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, που θα παρέχουν υπηρεσίες παιδαγωγικές, σίτισης και φύλαξης.
Αύξηση της Κρατικής χρηματοδότησης των δήμων για κοινωνικές παροχές, για νέες κτιριακές υποδομές και εξοπλισμό.
Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζόμενων μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ.
Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με σταθερή εργασία και ανάλογα εργασιακά δικαιώματα.
Στόχος μας, κανένα παιδί να μην μείνει εκτός δημόσιων κοινωνικών δομών!
Όσον αφορά δε τους ανήμπορους συμπολίτες μας, τους άπορους, τους άστεγους, τα φτωχότερα λαϊκά στρώματα, στόχος μας είναι να ανακουφίσουμε όσο το δυνατό περισσότερους ώστε να πάρουν ανάσες, να σταθούν όρθιοι μπροστά στην αντιλαϊκή λαίλαπα και της σημερινής κυβέρνησης, και να διεκδικήσουν όλα όσα τους στερούν και δικαιούνται, για την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών τους.
Να μην συμβιβαστούν με τα επιδόματα, τα μερίσματα και τις σακούλες τροφίμων, να μην εξαπατηθούν από την πολιτική των ψευτοπαροχών όλων των κυβερνήσεων, αλλά να διεκδικήσουν οργανωμένα, ενωμένοι, την ανατροπή αυτής της κατάστασης!
Άμεσοι και μακροπρόθεσμοι σχεδιασμοί μας αποτελούν:
1. Η λειτουργία νέου Βρεφονηπιακού Σταθμού της Μανιακίου, εντός του Σεπτεμβρίου του 2020, στον οποίο θα μεταφερθεί ένας ενοικιαζόμενος Παιδικός Σταθμός και θα προκύψουν τέσσερα νέα βρεφικά τμήματα.
2. Για την επόμενη περίοδο (2020-2022) προγραμματίζουμε τη δημιουργία 2 νέων βρεφικών τμημάτων στον Α’ Δημοτικό Παιδικό Σταθμό, με τη δημιουργία 24 νέων θέσεων.
3. Επιπλέον στόχοι αποτελούν η ανέγερση τριών νέων Βρεφονηπιακών Σταθμών σε 3 οικόπεδα του Δήμου, ένα στην Αγυιά, άλλο στα Ζαρουχλέικα και το τρίτο στα Δεμένικα, δυναμικότητας, 100-150 παιδιών ο καθένας, προκειμένου να καλυφθούν οι συνολικές ανάγκες των νέων ζευγαριών του Δήμου μας και να απαλλαγούμε από την ενοικίαση κτιρίων για Παιδικούς Σταθμούς(ΠΣ), όσων είναι μη ιδιόκτητοι! Η υπηρεσία Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού του Δήμου, έχει αναλάβει το σχεδιασμό τους.
4. Συνέχιση της λειτουργίας του 5ου Θερινού ΚΔΑΠ, ημερήσιας κατασκήνωσης στην πλαζ στην Αγυιά και του 6ου Θερινού ΚΔΑΠ, ημερήσιας παιδικής κατασκήνωσης στα Ροΐτικα, με εργασίες ανάπλασης, αναβάθμισής τους, ώστε να φιλοξενήσουν περισσότερα από 1.300 παιδιά! Το ετήσιο κόστος προετοιμασίας και λειτουργίας τους ξεπερνά τις 160.000 ευρώ! Ποσό που διεκδικούμε να χρηματοδοτηθεί από την κυβέρνηση, γιατί τα παιδιά του δήμου μας πρέπει να έχουν δικαίωμα και πρόσβαση σε δωρεάν διακοπές!
5. Συνεχίζουμε την απαλλαγή από τροφεία στους Παιδικούς Σταθμούς, για όσες οικογένειες έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ (από 8.000 που ήταν). Αποτέλεσμα ήταν μέχρι τώρα, το 77% περίπου των νέων ζευγαριών, που έχουν τα παιδιά τους στους ΠΣ, να μην πληρώνουν καθόλου τροφεία! Το ετήσιο όφελος για τις λαϊκές οικογένειες ξεπερνά τις 100.000 ευρώ! Κονδύλι το οποίο διεκδικήσαμε και διεκδικούμε από την κυβέρνηση!
6. Δημιουργία νέου ΚΔΑΠ ΜΕΑ δυναμικότητος τουλάχιστον 25 παιδιών, σε ιδιόκτητο ή ενοικιαζόμενο χώρο, εξασφαλίζοντας βέβαια από την πολιτεία την ανάλογη χρηματοδότηση και μόνιμο προσωπικό. Υπάρχουν αρκετοί γονείς, που έχουν εγκεκριμένη κάρτα εγγραφής (voucher) μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ, αλλά μένουν με το voucher στο χέρι, γιατί δεν υπάρχουν θέσεις, για να εντάξουν το παιδί τους!
7. Συνεχίζουμε τις διανομές τροφίμων, σε δικαιούχους του Κοινωνικού Παντοπωλείου, οι οποίοι πρόκειται να αυξηθούν, αν κρίνουμε από τις υπάρχουσες ανάγκες, τις διανομές «δεκατιανού» σε μαθητές οικονομικά αδύναμων οικογενειών στα σχολεία του Δήμου μας.
8. Συνεχίζουμε τη Δομή Συσσιτίων έτοιμου φαγητού σε 200-250 άπορους, καθημερινά και 80 περίπου μερίδες σε πρόσφυγες-μετανάστες, ανά 2η ημέρα, προγραμματίζουμε για το Λαϊκό Εστιατόριο του Δήμου, με την αναβάθμιση της λειτουργίας του μαγειρείου μας στην Πλαζ. Το ετήσιο κόστος τροφίμων, για τις παραπάνω δράσεις μας, ξεπερνά τις 850.000 ευρώ, κονδύλι, που οφείλει η κυβέρνηση να μας το αποδώσει! Θυμίζουμε ότι, το πρόγραμμα καλύπτει κυρίως την μισθοδοσία των εργαζομένων και όχι προμήθειες τροφίμων!
9. Δημιουργία «Παραρτήματος Ρομά», προκειμένου, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, ειδικά για οικογένειες Ρομά, να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης αυτών των συνανθρώπων μας, που κατοικούν σε καταυλισμούς ή αλλού και να τους προετοιμάσουμε, να τους βοηθήσουμε, να επιμεληθούμε ώστε να ενταχθούν στην κοινότητα, (στέγαση, μετεγκατάσταση, εργασία, εκπαίδευση, πολιτιστικές δραστηριότητες κ.λπ.)
10. Συνεχίζουμε τα Προγράμματα αντιμετώπισης φτώχειας, που διεκδικήσαμε και πήραμε, εδώ και δύο χρόνια. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι, τα προγράμματα, που έχουμε λάβει, τα υλοποιούμε χωρίς τη συμμετοχή ΜΚΟ, ή εργολαβικών συνεργείων, όπως είχε πράξει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, αλλά και όπως άλλοι Δήμοι πράττουν σήμερα. Βέβαια να επισημάνουμε και πάλι ότι, και οι συγκεκριμένοι συμβασιούχοι εργαζόμενοι σε αυτά, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και θα πρέπει να μονιμοποιηθούν και όχι να απολυθούν όταν λήξει το πρόγραμμα. Μέσω αυτών λειτουργούμε:
• το Κέντρο Κοινότητας : Για υποδοχή και υποστήριξη πολιτών ευπαθών ομάδων, εξυπηρέτηση αιτήσεων, τροποποιήσεων δικαιούχων του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης ( ΚΕΑ ) σε περισσότερους από 15000 δικαιούχους. Κινητή μονάδα για υποστήριξη ευάλωτων ομάδων, όπως Ρομά, πρόσφυγες, κ.λπ.
• τις δομές Αστέγων «Ανοικτό Κέντρο Ημέρας», «Υπνωτήριο», για προσωρινή φιλοξενία Αστέγων και για την κοινωνική υποστήριξή τους.
Σημειώνεται, ότι το Κοινωνικό Παντοπωλείο και η Δομή Συσσιτίων (που αποτελούν μέρος της Δομής Παροχής Βασικών Αγαθών) καθώς και το Κέντρο Κοινότητας-Παράρτημα Ρομά και οι Δομές Αστέγων-Υπνωτήριο & Κέντρο Ημέρας Δήμου Πατρέων, υλοποιούνται από τον ΚΟΔΗΠ αξιοποιώντας συναφή κονδύλια μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020 και ειδικότερα του Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα», ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 4 «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, προώθηση της Κοινωνικής Ένταξης και Καταπολέμηση της Φτώχειας και των Διακρίσεων», συμβάλλοντας στη συνολική προσπάθεια του Δήμου μας προς όφελος των ευάλωτων συμπολιτών μας.

11. Ολοκληρώνουμε το λαϊκό στέκι, στις εργατικές κατοικίες στα Ζαρουχλέικα, όπου με τη λειτουργία του, θα αποτελέσει χώρο συνεύρεσης, σίτισης, πολιτιστικής δράσης, ψυχαγωγίας, για συνανθρώπους μας, που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
12. Σχεδιάζουμε τη δημιουργία νέου ΚΑΠΗ στο κέντρο, επί της οδού Βότση, σε κληροδότημα του Δήμου μας.
13. Ξεκινούμε τη λειτουργία γραφείου ΑΜΕΑ, όπου θα είναι ενήμερο για τις δράσεις του Δήμου σχετικά με τα ΑΜΕΑ. Θα διαχειρίζεται γενικά τα ζητήματα, που απασχολούν τους συμπολίτες ΑΜΕΑ. Θα έχει την ευθύνη του προγράμματος του Δήμου «SAFEAMEA», σε συνεργασία με όλους τους φορείς τους, για τη χαρτογράφηση αυτών των συνανθρώπων μας, την υποστήριξή τους από τις αρμόδιες αρχές, σε περίπτωση φυσικών καταστροφών, την αντιμετώπιση των διαφόρων αιτημάτων τους. Προγραμματίζουμε επίσης τη λειτουργία υπηρεσίας δημοτικού οχήματος μεταφοράς ΑΜΕΑ δωρεάν, για την εξυπηρέτηση τους, όσον αφορά αρχικά σε επισκέψεις υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Να τονίσουμε για ακόμη μία φορά ότι, εμπόδια στον άμεσο και απώτερο προγραμματισμό και σχεδιασμό μας, αποτελούν ή έλλειψη του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού και η ανάλογη γενναία κρατική χρηματοδότηση. Γι’ αυτό υπάρχει ο κίνδυνος, να ολοκληρωθούν έργα, τα οποία δεν θα μπορούν να τεθούν σε λειτουργία!

  1. Ακούμε δυσοίωνες προβλέψεις για τον χειμώνα που έρχεται. Πιθανολογείται πως οι έχοντες ανάγκη στήριξης θα αυξηθούν δραματικά. Πόσο έτοιμος είναι ο Δήμος μας – και πόσο έτοιμος μπορεί να ‘ναι ο οποιοσδήποτε Δήμος – σε αυτή τη συγκυρία; Τι νέο σχεδιάζεται (αν υπάρχει κάτι τέτοιο);

Με την συνεχιζόμενη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που ρίχνει τα βάρη στους εργαζόμενους και στο λαό, προκειμένου να εξυπηρετείται η ανάπτυξη, η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των επιχειρηματιών και των ομίλων, που επιτείνεται με τα επιπλέον αντεργατικά μέτρα, που επιβάλλονται με πρόσχημα την πανδημία, προβλέπεται και φαίνεται ήδη ότι, θα αυξηθούν οι συμπολίτες μας, που θα έχουν ανάγκη στήριξης.
Προκειμένου να συνδράμουμε αυτούς τους συνδημότες μας, έχουμε λάβει σαν Δήμος και σαν Κοινωνικός οργανισμός, ήδη μέτρα στήριξης κοινωνικά και οικονομικά. Πράγμα που επιβαρύνει οικονομικά αφάνταστα το Δήμο μας, αλλά και τους άλλους Δήμους. Θυμίζουμε επιγραμματικά έκτακτες μειώσεις, απαλλαγές από κατηγορίες δημοτικών τελών, ενοικίασης δημοτικών χώρων, διανομές τροφίμων ή φαγητού ή φαρμάκων, ακόμη και στο σπίτι, καθαριότητα, απολυμάνσεις, προμήθεια μέσων προστασίας για τους εργαζόμενους και τους δημοτικούς χώρους.
Για όλα αυτά ζητούμε να επιχορηγηθούν ανάλογα από την κυβέρνηση ο δήμος μας και γενικότερα οι ΟΤΑ, για να μπορούμε να λειτουργούμε και να συνεχίσουμε το έργο μας.
Επιπλέον απαιτούνται μέτρα προστασίας από την κυβέρνηση των ευάλωτων οικονομικά ομάδων. Μέτρα προστασίας των ανέργων, αυξημένο επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους, αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με σταθερή εργασία στους δήμους και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων, αλλά και των αντεργατικών εκείνων, που ελήφθησαν στην πανδημία.
Βέβαια για να γίνουν τα παραπάνω θα πρέπει να πληρώσουν, να φορολογηθούν γενναία αυτοί που κατέχουν τον πλούτο, οι λίγοι, οι πλουτοκράτες, οι όμιλοι.
Για να αντιμετωπίσουμε λοιπόν την διαγραφόμενη κατάσταση, θα διεκδικήσουμε μαζί με τους συμπολίτες μας, τα εργατικό κίνημα, την ικανοποίηση όλων των προαναφερθέντων και την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, που εφαρμόστηκε και συνεχίζεται από όλες τις κυβερνήσεις, της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ.

  1. Την ανταπόκριση των Πατρινών πόσο θα την βαθμολογούσατε; Και τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους συνδημότες μας μέσω της “ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ”; 

Μέχρι τώρα ο πατραϊκός λαός κινητοποιήθηκε και συμμετείχε σε μεγάλο βαθμό, στους αγώνες και τις διεκδικήσεις, τις πορείες, που πραγματοποίησε η δημοτική αρχή και ο Δήμος μας, για την υπεράσπιση του δίκιου της πόλης μας, όπως για το θαλάσσιο μέτωπο, την υπογειοποίηση του τραίνου, την ανεργία, την απόδοση δημόσιων χώρων, πάρκων στο δήμο μας. Γι’ αυτό και είχαμε νίκες, κερδίσαμε πολλά από αυτά, που διεκδικήσαμε.
Χρειάζεται να συνεχίσουμε τους αγώνες για να έχουμε όλα εκείνα, που μας αξίζουν και δικαιούμαστε!

  1. Σε προσωπικό επίπεδο: τι σημαίνει για τον Θεόδωρο Τουλγαρίδη ο Κοινωνικός τομέας; Όλα αυτά τα χρόνια που κρατάτε το τιμόνι, τι σας έχει ενοχλήσει περισσότερο, τι σας έχει στεναχωρήσει βαθύτερα και τι σας έχει συγκλονίσει ανεπανόρθωτα;

Έχουμε αναλάβει σαν Λαϊκή Συσπείρωση, μαζί και εγώ, να φέρουμε εις πέρας το φιλολαϊκό έργο, που έχει ανάγκη η πόλη μας. Αυτό υπηρετούμε με όλες τις δυνάμεις μας και θα κάνουμε ότι, περισσότερο μπορούμε για να το πραγματοποιήσουμε, παρά τα εμπόδια, που προσπαθούν να μας βάλουν.
Μας συγκλονίζει η κοινωνική αδικία και μας στεναχωρεί το ότι ακόμη δεν έχουν αναπτυχθεί οι αγώνες και το κίνημα, που θα την εξαλείψουν!
Γι’ αυτό παλεύουμε, έχοντας στο μυαλό και την καρδιά μας, αυτά που, έγραψε ο Τζον Στάινμπεκ, στο αριστούργημά του τα «Σταφύλια της οργής»(1940).
«Δεν έχουμε τη δική μας ψυχή. Έχουμε ένα μέρος από μια μεγάλη ψυχή. Μια μεγάλη ψυχή που ανήκει σε όλους…
Θα βρίσκομαι παντού μέσα στο σκοτάδι. Θα βρίσκομαι εκεί όπου δίνουν μάχη για να φάνε οι πεινασμένοι. Θα βρίσκομαι εκεί όπου ο μπάτσος δέρνει τον ανήμπορο. Θα βρίσκομαι εκεί όπου οι άνθρωποι φωνάζουν επειδή είναι έξαλλοι και δεν αντέχουν άλλο.
Αλλά θα βρίσκομαι και εκεί όπου τα παιδιά γελούν επειδή πεινούν μα ξέρουν ότι το δείπνο τα περιμένει. Και θα βρίσκομαι εκεί όταν οι άνθρωποι θα τρώνε τους δικούς τους καρπούς και θα ζουν στα σπίτια που οι ίδιοι έφτιαξαν.
Θα βρίσκομαι εκεί…».