You are currently viewing O Πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού, Θεόδωρος Τουλγαρίδης στην διημερίδα «Μιλάμε για την Πόλη»

O Πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού, Θεόδωρος Τουλγαρίδης στην διημερίδα «Μιλάμε για την Πόλη»

toulgaridis 8 12 2018

“Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε, να αξιοποιούμε ότι περιθώριο υπάρχει και έχουμε για να ελαφρύνουμε τα λαϊκά νοικοκυριά”

Στην διημερίδα «Μιλάμε για την Πόλη» που διοργάνωσε η εφημερίδα «Πελοπόννησος»  και το ινστιτούτο «ΠΡΟΣΩΠΑ» και στην ενότητα Κοινωνική Πολιτική, παρουσίασε εισήγηση ο Πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, Θόδωρος Τουλγαρίδης.

Το θέμα της ομιλίας ήταν «Προτεραιότητα οι λαϊκές οικογένειες και οι ανάγκες τους».

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του ΚΟΔΗΠ σημείωσε:

«Με την συνεχιζόμενη αντιλαϊκή πολιτική που συνεχίζεται παρά τις διακηρύξεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για το τέλος των μνημονίων και την «Δίκαιη Ανάπτυξη», μεγαλώνουν συνεχώς οι τα λαϊκά στρώματα που φτωχοποιούνται και εξαθλιώνονται, αυξάνονται οι  ανάγκες των συμπολιτών μας από τις κοινωνικές μας υπηρεσίες.

Χαρακτηριστικά στο Δήμο μας:

 • Τα νοικοκυριά-δικαιούχοι, που είναι εγγεγραμμένοι στο ΚΕΑ ξεπερνούν πλέον τις 14000 ( τα άτομα που αναλογούν σε αυτά είναι περισσότερα από 25000 ), όταν τον Μάρτιο του 2017 ήταν 8500.
 • Επιπλέον αυτών 500 οικογένειες είναι ενταγμένες στο Κοινωνικό Παντοπωλείο και 200 στη δομή  συσσιτίων έτοιμου φαγητού.
 • Έχουν χορηγηθεί 410 βεβαιώσεις αστεγίας σε 730 υποβληθείσες αιτήσεις.

Μέσα σε αυτό το αρνητικό, για το λαό μας και τους συμπολίτες μας, πολιτικό περιβάλλον δεν καθίσαμε με τα χέρια σταυρωμένα, με τη συμβολή των εργαζομένων μας προσπαθήσαμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις, και τις ανάγκες των συνδημοτών μας, να προασπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα  τους. 

Η κοινωνική μας πολιτική κινήθηκε  στην κατεύθυνση ανακούφισης όσο το δυνατό περισσότερων συμπολιτών μας, ιδιαίτερα των φτωχότερων λαϊκών στρωμάτων, των ανήμπορων, των ευάλωτων ομάδων, προκειμένου να πάρουν ανάσες, να σταθούν όρθιοι μπροστά στην αντιλαϊκή λαίλαπα και της σημερινής κυβέρνησης, ώστε να διεκδικήσουν όλα όσα τους στερούν και δικαιούνται, να παλέψουν για την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών τους.

Να μην συμβιβαστούν  με τα επιδόματα, τα μερίσματα και τις σακούλες τροφίμων, να μην εξαπατηθούν από την πολιτική των ψευτοπαροχών των κυβερνήσεων και της σημερινής,  που «σου δίνουν ένα ενώ σου παίρνουν δέκα»,  με τη φοροληστεία, τα χαράτσια, τους έμμεσους φόρους, τον ΕΝΦΙΑ, τον ΦΠΑ, την κατάργηση του ΕΚΑΣ, των επικουρικών, την ουσιαστική συρρίκνωση έως κατάργηση του αφορολόγητου, τη μείωση των μισθών, των συντάξεων, των κοινωνικών παροχών και την αφαίρεση των δικαιωμάτων τους!

 Πήραμε μέτρα, ώστε οι συνδημότες μας να απολαμβάνουν τα αποτελέσματα των έργων και των υπηρεσιών μας, χωρίς να πληρώνουν :

Για τους Παιδικούς Σταθμούς, Δημοτικό Βρεφοκομείο:

 • Απαλλάξαμε από τροφεία όσες οικογένειες έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 25000 ευρώ (από 8000 που ήταν). Αποτέλεσμα ήταν το 77% περίπου των νέων ζευγαριών, που έχουν τα παιδιά τους στους ΠΣ να μην πληρώνουν καθόλου τροφεία! Το όφελος της τετραετίας φθάνει για τις λαϊκές οικογένειες τις 600.000 ευρώ!
 • Αυξήσαμε τις θέσεις των νηπίων και των βρεφών κατά 250, δημιουργώντας νέα νηπιακά και βρεφικά τμήματα, σε υφιστάμενους ΠΣ, καθώς και νέο  Βρεφονηπιακό Σταθμό!
 • Προσλάβαμε επιπλέον 89 συμβασιούχους εργαζόμενους, μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, με ετήσιες ανανεούμενες συμβάσεις!
 •  Εκδώσαμε Άδειες λειτουργίας και στους 16 δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς, Δημ. Βρεφοκομείο, όπου δεν υπήρχε καμία μέχρι τώρα!
 • Ολοκληρώθηκαν επισκευές, αναπλάσεις και εξοπλισμοί σε όλους τους Παιδικούς – Βρεφονηπιακούς Σταθμούς που διαθέτουμε, όπως προμήθεια συστημάτων πυρανίχνευσης, προμήθεια κλιματιστικών, θερμαντικών σωμάτων, ειδών παιδικών χαρών, μοκετών, επίπλων, παιχνιδιών, ειδών ιματισμού κ.α., επισκευές, αντικαταστάσεις πορτών και παραθύρων αλουμινίου, στις περιοχές : Κέντρο Πάτρας, Ζαβλάνι, Αρόη, Ζαρουχλέϊκα, Αγυιά, Ρίο, Μεσσάτιδα, Δεμένικα , Ν. Σούλι, Τσουκαλέϊκα , Κρύα Ιτεών.
 • Δαπανήσαμε για προμήθειες, συντηρήσεις, επισκευές των ΠΣ, ΔΒ, περίπου 1.500.000 ευρώ!
 •  Εξελίσσεται η επισκευή και διαμόρφωση του κτιρίου της παλιάς εμπορικής σχολής επί της Μανιακίου, που  κατέκτησε ο Δήμος μας, σαν δημοτική περιουσία, ξεχασμένης επί χρόνια, σε νέο    Βρεφονηπιακό Σταθμό!
 • Επιπλέον  στόχοι αποτελούν η ανέγερση  δύο νέων Βρεφονηπιακών Σταθμών σε 2 οικόπεδα του Δήμου, ένα στην Αγιά και άλλο στα Ζαρουχλέικα,  δυναμικότητας, τουλάχιστον 100-150 παιδιών ο καθένας, προκειμένου να καλυφθούν οι συνολικές ανάγκες των νέων ζευγαριών του Δήμου μας!

Για τις Παιδικές Κατασκηνώσεις:

 • Αναπλάσαμε και επισκευάσαμε τα κτίρια της πρώην Πλαζ της Αγιάς, όπου ξεκίνησε από το 2015, η παιδική θερινή κατασκήνωση, φιλοξενώντας παιδιά της πόλης μας δωρεάν, με μεταφορά, σίτιση, άθληση, δημιουργική απασχόληση, διασκέδαση.
 • Ολοκληρώσαμε φέτος την κατασκευή και λειτουργήσαμε για πρώτη φορά την παιδική κατασκήνωση στα Ροϊτικα, όπου φιλοξενήσαμε το καλοκαίρι περίπου 300 παιδιά! Ανασκευάσαμε τα κτίρια, που ήταν προς κατεδάφιση, εγκαταλελειμμένα επί δεκαετίες! Αναμορφώσαμε τον αύλειο χώρο της!
 • Τα τέσσερα  τελευταία χρόνια  φιλοξενήθηκαν στις δύο κατασκηνώσεις συνολικά, περίπου 3.550 παιδιά.
 • Προσλάβαμε επιπλέον του μόνιμου προσωπικού και των οχταμήνων του ΟΑΕΔ, περίπου σε ετήσια βάση 40 εργαζόμενους δίμηνης διάρκειας, κάθε καλοκαίρι!
 • Δαπανήσαμε συνολικά για τη λειτουργία τους, επισκευές και προμήθειες, περίπου 850.000 ευρώ την τετραετία!

Με τα προγράμματα αντιμετώπισης της φτώχειας:

Με τα νέα Προγράμματα αντιμετώπισης φτώχειας, που διεκδικήσαμε και πήραμε, προσλάβαμε ήδη 20 εργαζόμενους και θα προσλάβουμε  επιπλέον 20 εργαζόμενους ορισμένου χρόνου.   Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι,  τα υλοποιούμε χωρίς τη συμμετοχή ΜΚΟ, ή εργολαβικών συνεργείων, όπως είχε πράξει η προηγούμενη Δημ. Αρχή,  αλλά και όπως άλλοι Δήμοι πράττουν σήμερα. Βέβαια να επισημάνουμε και πάλι ότι, και οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και θα πρέπει να μονιμοποιηθούν και όχι να απολυθούν όταν λήξει το πρόγραμμα.

 • Λειτουργήσαμε για πρώτη φορά το Κέντρο Κοινότητας, όπου διεκπεραιώθηκαν περισσότερες από 13000 αιτήσεις για το ΚΕΑ, πραγματοποιήθηκαν δράσεις για σχολική διαρροή, ψυχοκοινωνική υποστήριξη, μαθησιακή στήριξη, αιτήσεις για ΤΕΒΑ, Προνοιακά Επιδόματα, δράσεις σε πρόσφυγες, Ρομά, κοινωνικές έρευνες, κ.α.
 • Λειτουργήσαμε με νέο πρόγραμμα το Κοινωνικό Παντοπωλείο. Πραγματοποιήσαμε κατά μέσο όρο ετησίως 8 διανομές σε δικαιούχους της τράπεζας τροφίμων, περίπου 1500 οικογένειες ή σε δικαιούχους ΤΕΒΑ, περίπου 5700 οικογένειες, με ετήσιο κόστος τροφίμων, περίπου 800.000 ευρώ, μόνο για τους δικαιούχους της τράπεζας, γιατί για εκείνους του ΤΕΒΑ, προμηθευόμαστε τα τρόφιμα από την περιφέρεια.
 • Λειτουργήσαμε τη δομή παροχής συσσιτίων, χορηγώντας καθημερινά έτοιμο φαγητό, περίπου σε 250 άτομα, σε ορισμένα ανήμπορα και με διανομές κατ΄οίκον. Με φαγητό που παρασκευάζεται στο μαγειρείο της δομής, αλλά και με παραλαβή μαγειρεμένου φαγητού από φορείς (Πανεπιστήμιο/ νοσοκομείο/μουσικό σχολείο κλπ )
 • Καθιερώσαμε τις διανομές τροφίμων, «δεκατιανού» σε υποσιτιζόμενους μαθητές στα σχολεία μας. Πέρσι είχαμε χορηγήσει σε 1500 μαθητές, τρόφιμα σε 4 διμηνιαίες διανομές.  Στην τετραετία έχουμε χορηγήσει σε 5000 περίπου μαθητές, με δαπάνη των τροφίμων, που ξεπερνά τις 800.000 ευρώ.

Για τη φιλοξενία αστέγων:

 • Λειτουργία του Άτυπου Υπνωτηρίου τις μέρες του ψύχους.  Καθιερώθηκε για πρώτη φορά. Στο παλαιό Αρσάκειο φιλοξενήθηκαν 10-15 άτομα κάθε χρόνο, την τελευταία τετραετία, περίπου για δύο μήνες το έτος. Δημιουργήθηκε γι΄αυτό Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης, αποτελούμενη από εργαζόμενους διάφορων ειδικοτήτων.
 • ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΣΕ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΟ ΧΩΡΟ καθόλο το έτος: Φιλοξενία 30 ατόμων κατά μέσο όρο μηνιαία: σε δωμάτια δίκλινα, τρίκλινα ή και τετράκλινα με κοινόχρηστο ή δικό τους μπάνιο κατά περίπτωση. Παρέχεται καθημερινή σίτιση ( 2 γεύματα) από τα συσσίτια.Σύνολο φιλοξενηθέντων για το διάστημα 2014-18: 216 άτομα μεταξύ των οποίων και οικογένειες με παιδιά. Δαπάνη Στέγασης αστέγων : 74.400 € ετησίως
 • Ξεκινούμε τις δομές Αστέγων «Ανοικτό Κέντρο Ημέρας», « Υπνωτήριο», για προσωρινή φιλοξενία Αστέγων και υποστήριξή τους σε περισσότερα από 100 άτομα.  

Για την Τρίτη ηλικία:

Αναβαθμίσαμε τη λειτουργία των 3 ΚΑΠΗ, των προγραμμάτων «Βοήθεια στο σπίτι». Δημιουργήσαμε μουσικές, θεατρικές ομάδες, κλπ. Πραγματοποιήσαμε για πρώτη φορά Φεστιβαλ των ΚΑΠΗ, με μουσικοχορευτικά δρώμενα, όπου τις δύο προηγούμενες χρονιές συμμετείχαν  αρκετά ΚΑΠΗ  Δήμων της χώρας και  γνώρισαν μεγάλη επιτυχία. Συμμετείχαν κάθε χρόνο περισσότερα από 400 άτομα από διάφορα μέρη της Ελλάδας!

Για τη μόρφωση:

Καθιερώσαμε το Λαϊκό Φροντιστήριο στο οποίο συμμετείχαν 600 παιδιά   τη σχολική χρονιά 2017 – 2018.

Πήραμε μέτρα για την ελάφρυνση της λαϊκής οικογένειας στην πολιτική δημοτικών τελών και στη ΔΕΥΑΠ :

 • Μειώσαμε τον οικιακό συντελεστή στο 80% των νοικοκυριών από 1,95€/μ2 στο 1,70€/μ2, από το 2015 μέχρι σήμερα. Προχωράμε για το 2019 σε  νέα μείωση του οικιακού συντελεστή από 1,7€/τμ σε 1,5€/τμ. Δηλαδή μείωση από το 2014, στο 25%.
 • Με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια, άποροι, ΑΜΕΑ, άνεργοι, μονογονεϊκές οικογένειες, τρίτεκνοι και πολύτεκνοι, κάτοικοι γύρω από Ξερόλακα και Βιολογικό μειώθηκαν ή απαλλάχθηκαν από τα τέλη.
 • Από το 2015 έως σήμερα, συνολικά 10.882 οικογένειες  (2015 απαλλάχθηκαν 1975 οικογένειες, το 2016, 2660 οικογένειες-  2017, 2899 οικογένειες, 2018, 3348 οικογένειες), χωρίς να υπολογίζουμε τις απαλλαγές  των δικαιούχων του ΚΕΑ, που συνεχίζεται η καταγραφή.
 • Με τα ίδια κοινωνικοοικονομικά κριτήρια αυξήσαμε το συντελεστή στις μεγάλες επιχειρήσεις  σε 4,5 που μας επέφεραν πρόσθετα έσοδα ώστε να καλύψουμε σε ένα βαθμό τις απαλλαγές και μειώσεις που δώσαμε.
 • Διευρύναμε την βάση των δικαιούχων του Κοινωνικού Τιμολογίου της ΔΕΥΑΠ με αποτέλεσμα  να ελαφρυνθούν ή απαλλαγούν μέχρι την 31/10/2018  5.370 οικογένειες, με συνολικό όφελος 1.305.000,00€,  ενώ προβλέπεται έως το τέλος του 2018 ο αριθμός αυτός να φτάσει στις 6.000 οικογένειες. Το όφελος για την τετραετία ξεπερνά τα 4.000.000 ευρώ!

Πραγματοποιήσαμε τις μεγάλες πορείες για την ανεργία Πάτρα-Αθήνα, γέφυρα Ρίου-Αντίρριου κλπ, εκφράζοντας την έμπρακτη αγωνιστική αλληλεγγύη μας στους δοκιμαζόμενους συμπολίτες μας, διεκδικώντας:

 • Δραστική αύξηση των κρατικών δαπανών από τον Προϋπολογισμό για την λειτουργία των δήμων και των υπηρεσιών τους, των κοινωνικών υπηρεσιών μας, την  κοινωνική πολιτική.
 •  Μέτρα προστασίας των ανέργων
 •  Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα.

Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε, να αξιοποιούμε ότι περιθώριο υπάρχει και έχουμε για να ελαφρύνουμε τα λαϊκά νοικοκυριά, όπως στα ανταποδοτικά τέλη, στις κοινωνικές παροχές κ.α.».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/playlist?list=PLOSpQDs9W9GkxRw5LkZbJzM6hZ46oDaE4