You are currently viewing Λειτουργία του Υπνωτηρίου και του Κέντρου Ημέρας του ΚΟΔΗΠ  τις ημέρες του ψύχους

Λειτουργία του Υπνωτηρίου και του Κέντρου Ημέρας του ΚΟΔΗΠ τις ημέρες του ψύχους

Η Ομάδα Δρόμου των Δομών Αστέγων βγαίνει και καλεί όλους τους άστεγους.

Από τον Κοινωνικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων (ΚΟΔΗΠ), ανακοινώνεται η  συνέχιση της λειτουργίας του Υπνωτηρίου για την φιλοξενία όλων των αστέγων συμπολιτών μας έως και την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου, λόγω των μετεωρολογικών προβλέψεων για χαμηλές θερμοκρασίες.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να διανυκτερεύσουν σε χώρο του κτιρίου «κέντρου αστέγων» επί της Μπουκαούρη 100 και Γούναρη.

Η υποδοχή θα γίνεται κατά τις ώρες 7 μ.μ. έως  9 μ.μ. και η φιλοξενία των αστέγων θα είναι δυνατή έως τις 9 το πρωί της επόμενης. Η διαμονή στον χώρο παρέχει την δυνατότητα για μπάνιο και σίτιση.

Επίσης στο παραπάνω διάστημα, αλλά γενικά  τις ημέρες του   ψύχους, κάθε πολίτης που ζει σε συνθήκες αστεγίας ή σε ακατάλληλες κατοικίες, που δεν επαρκούν για την προστασία του από το κρύο, μπορεί να προσέλθει κατά τη διάρκεια της ημέρας στο κέντρο αστέγων (υπνωτήριο, κέντρο ημέρας αστέγων),  για να ζεσταθεί, να σιτιστεί, να πλυθεί και να προστατευτεί.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους  κάποιο έγγραφο ταυτοπροσωπίας   (ταυτότητα, διαβατήριο, κάρτα ασύλου κ.λπ.).

Όλοι οι φιλοξενούμενοι είναι υποχρεωμένοι να τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας και πρόληψης της διασποράς του covid -19 όπως αυτά προβλέπονται από την δομή σύμφωνα με τα σχετικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ.

Στο διάστημα αυτών των ημερών του ψύχους η Ομάδα Δρόμου βγήκε ήδη δύο φορές προσεγγίζοντας παλαιούς και νέους αστέγους, ενημερώνοντάς εκ νέου για τη δυνατότητα φιλοξενίας στις Δομές και για άλλη μία φορά κατάφερε να έρθουν στο Υπνωτήριο νέα περιστατικά αστέγων αλλά και ήδη γνωστοί άστεγοι της πόλης. Έτσι   ήρθαν και προστατεύτηκαν τις τελευταίες ημέρες περισσότεροι από 10 άστεγοι.

Η Ομάδα Δρόμου των Δομών Αστέγων δεν καταγράφει  απλά τα περιστατικά. Βγαίνει τα βράδια με κρύο, σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, προσεγγίζει τους αστέγους, τους προσφέρει φαγητό, ζεστά ροφήματα, κλινοσκεπάσματα, συνομιλεί μαζί τους, μαθαίνει τις ανάγκες τους και τους ενημερώνει για τις υπηρεσίες που μπορούμε να τους προσφέρουμε ανεξάρτητα εάν εκείνοι επιθυμούν ή όχι να τις λάβουν.

Θυμίζουμε ότι, ο Δήμος μας μέσω του ΚΟΔΗΠ, κατέθεσε πρόταση για λειτουργία Δομών Αστέγων στα πλαίσια της προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ 2014-2020 και σήμερα οι δομές συνεχίζουν να χρηματοδοτούνται από την συγκεκριμένη  προγραμματική περίοδο καθώς έχει πάρει παράταση έως το τέλος του 2023. Το διάστημα αυτό έχουν φιλοξενηθεί και υποστηριχθεί περισσότεροι από 130 συνάνθρωποί μας. Λειτουργούν με αποκλειστική ευθύνη του ΚΟΔΗΠ, χωρίς τη μεσολάβηση ΜΚΟ ή εταιρειών.

Στο προηγούμενο ΕΣΠΑ, όμως ( κατά το διάστημα 2007-2013) δεν υποβλήθηκε κανένα αίτημα από την τότε Δημοτική αρχή   για ξενώνα φιλοξενίας αστέγων. Γιατί άραγε; Δεν υπήρχαν άστεγοι τότε ή δεν τους έβλεπε κανείς;

Σε κάθε περίπτωση άστεγοι πολίτες που θέλουν να ενταχθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, πέραν της περιόδου του ψύχους, μπορούν να ενημερωθούν για τις αναγκαίες διαδικασίες προκειμένου να ενταχθούν στο Υπνωτήριο και το Ανοικτό Κέντρο Ημέρας.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στο παρακάτω τηλέφωνο κατά τις ώρες  8 π.μ. έως 9 μ.μ.: 2610342995 & 2614400300.

Οι Δομές Αστέγων λειτουργούν από τον ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος “ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ” και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο – ΕΣΠΑ 2014-2020.