Λαϊκό Στέκι με εστιατόριο στα Ζαρουχλέικα, σχεδιάζει η Δημοτική Αρχή.

Δήμαρχος: “Επιθυμούμε το στέκι αυτό να γίνει στέκι πολιτιστικής δράσης στην ευρύτερη περιοχή”

 

Λαϊκό Στέκι με εστιατόριο στα Ζαρουχλέικα, σχεδιάζει η Δημοτική Αρχή

Πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη του χθεσινού (Τετάρτη 14 Μάρτη), Δημοτικού Συμβουλίου, ήταν «η λειτουργία λαϊκού στεκιού – εστιατορίου στα Ζαρουχλέικα, στην περιοχή των εργατικών κατοικιών Ταραμπούρα».

https://www.youtube.com/watch?v=wJG0HNxNoTI&feature=youtu.be

Εισηγητής ήταν ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, ο οποίος ανέφερε τα εξής:

«Στο Δήμο μας η ανεργία καλά κρατεί, με 34.000 άνεργους εγγεγραμμένους στα μητρώα του ΟΑΕΔ. Στην πόλη μας 14.500 οικογένειες ζουν με το  Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης. Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, η φορολεηλασία, τα εισοδήματα που έχουν μειωθεί δραματικά για κάθε λαϊκή οικογένεια, το βίαιο ξεκλήρισμα των αγροτών στην ύπαιθρο, των επαγγελματιών και βιοτεχνών στην πόλη συνθέτουν την σκληρή πραγματικότητα που βιώνει ο λαός μας και είναι το αποτέλεσμα της νέας φάσης την καπιταλιστικής ανάπτυξης. Είναι η πραγματικότητα που βιώνει ο λαός μας αυτή που  διαψεύδει τους ισχυρισμούς, ότι τάχα από την ‘’ανάπτυξή’’ θα φάει γλυκό ψωμί ο λαός μας.

Έχοντας καθαρό ότι και σε συνθήκες καπιταλιστικής ανάπτυξης η φτώχεια και η εξαθλίωση, η ανέχεια θα ακολουθούν το λαό μας, έχουμε προχωρήσει σε μια σειρά μέτρα. Θυμίζουμε ότι ήδη 3.500 χιλιάδες νοικοκυριά έχουν απαλλαγή ή έχουν μειωμένα ανταποδοτικά τέλη και τιμολόγιο νερού. Τα νέα ζευγάρια  απαλλάχθηκαν από την καταβολή τροφείων στους παιδικούς σταθμούς, το Δημοτικό Βρεφοκομείο (για εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ). Λειτουργεί ημερήσια κατασκήνωση στην Πλαζ της Αγυιάς και από φέτος και στα Ροΐτικα, για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών. Λειτουργούμε τα Λαϊκά Φροντιστήρια Αλληλεγγύης όπου συμμετέχουν 650 παιδιά, που οι οικογένειές τους δυσκολεύονται να τους δώσουν επιπλέον στήριξη για τη μόρφωσή τους. Έχουμε δομή για  παροχή συσσιτίων, υπάρχει δομή για άστεγους, ενώ ετοιμάζεται και νέα.

Όλα αυτά και άλλα, μικρά ή μεγάλα, προσφέρουν μικρή ανάσα σε όλους όσους υφίστανται τις συνέπειες της ασκούμενης αντιλαϊκής πολιτικής.

Πιλοτικά προχωράμε στη δημιουργία στα Ζαρουχλέικα, στην περιοχή εργατικών κατοικιών Ταραμπούρα στο κτίριο που έχει παραχωρηθεί από τον ΟΑΕΔ, ενός Λαϊκού Στεκιού – Εστιατορίου. Προτείνουμε να λειτουργεί με την ευθύνη του Νοτίου Διαμερίσματος και σε συνεργασία με τον Κοινωνικό Οργανισμό, την Αντιδημαρχία Παιδείας – Αθλητισμού, τον Πολιτιστικό Οργανισμό, το ΔΗΠΕΘΕ, συνολικά των υπηρεσιών του Δήμου.

Επιθυμούμε το στέκι αυτό να γίνει στέκι πολιτιστικής δράσης στην ευρύτερη περιοχή. Θέλουμε οι μαζικοί φορείς, οι μαθητές, η νεολαία, οι φοιτητές να αγκαλιάσουν με τις δράσεις τους αυτήν την προσπάθεια. Να συμβάλλουν ενεργά και δραστήρια στην υλοποίηση της. Να γίνει το δικό τους λαϊκό στέκι, βήμα στην ερασιτεχνική δημιουργία, στην δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, σε οργάνωση εκδηλώσεων. Το στέκι να απλώνεται σε όλα εκείνα που ευχαριστούν, δίνουν δύναμη σε όλους όσους θα συμμετέχουν, πολιτιστικές εκδηλώσεις, κινηματογράφος, θέατρο, παρουσίαση βιβλίων, χορός, επιτραπέζια παιχνίδια, αθλητικές εκδηλώσεις κ.α.. Προς αυτή την κατεύθυνση θα ζητήσουμε να αξιοποιηθούν, πέρα από τον υπάρχοντα χώρο, οι χώροι των σχολικών συγκροτημάτων της περιοχής. Θα υπάρχει η δυνατότητα να προσφέρεται το μεσημέρι φαγητό, με τη συνδρομή της δομής Κοινωνικού Παντοπωλείου – Συσσιτίων του Κοινωνικού Οργανισμού. Την Κυριακή του Πάσχα 8 Απρίλη, θα διοργανωθεί μεγάλο λαϊκό γλέντι, μαζί με το παραδοσιακό ψήσιμο του αρνιού.

Σε δεύτερο χρόνο, παίρνοντας εμπειρία από τη λειτουργία του, θα προχωρήσουμε και σε άλλες περιοχές του Δήμου μας στη δημιουργία αντίστοιχων υποδομών.

Στόχος των παραπάνω δράσεών μας δεν είναι σε καμία περίπτωση η αποδοχή της φτώχειας , της ανεργίας. Να εξαρτάται ο λαός μας από δομές διαχείρισης της φτώχειας  από ένα κρατικό σύστημα πενιχρών παροχών και επιδοτήσεων. Να εξαρτάται δηλαδή από αυτό για να μπορεί να ζήσει, καλύπτοντας ένα ελάχιστο μέρος κάποιων αναγκών.

Με την πρωτοβουλία μας αυτή, θέλουμε να στηρίξουμε τη δράση της νεολαίας, των ανέργων, των φορέων, να διεκδικήσουν, να δημιουργήσουν, να απολαμβάνουν όλα όσα τους στερούν οι αντιλαϊκές πολιτικές, γιατί έχουν δικαιώματα στον πολιτισμό, στον αθλητισμό. Ο νέος, ο άνεργος, ο δικαιούχος του ΚΕΑ αξίζουν μια ζωή με αξιοπρέπεια, με δουλειά και μισθούς που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους.

Ο λαός μας δεν πρέπει να συμβιβαστεί με τη φτώχια την εξαθλίωση και την ανέχεια. Σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να διεκδικήσει όλα όσα του ανήκουν. Να δυναμώσει πιο αποφασιστικά τον αγώνα, με σημαία την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του».

Το θέμα εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο.