You are currently viewing Κοινωνικός Οργανισμός Δήμου Πατρέων: «Ο Δήμος μας προσπαθεί να στηρίξει τις ευάλωτες ομάδες συμπολιτών μας, η κυβέρνηση όμως αποποιείται των ευθυνών της»

Κοινωνικός Οργανισμός Δήμου Πατρέων: «Ο Δήμος μας προσπαθεί να στηρίξει τις ευάλωτες ομάδες συμπολιτών μας, η κυβέρνηση όμως αποποιείται των ευθυνών της»

article

Στα πλαίσια αντιμετώπισης των έκτακτων αυξημένων αναγκών των συμπολιτών μας από την πανδημία του κορωνοϊού, ο Δήμος μας και ο Κοινωνικός του Οργανισμός (ΚΟΔΗΠ), ανέπτυξαν ποικίλες δράσεις, προκειμένου να τους στηρίξουν και να τους βοηθήσουν. Μεταξύ αυτών των δράσεων είναι η μεταφορά τροφίμων, φαγητού στο σπίτι, η συνταγογράφηση, η παραλαβή και παράδοση φαρμάκων, η καθαριότητα ανήμπορων συμπολιτών, η νοσηλευτική, ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη. Διευθετήθηκαν μέχρι τώρα περισσότερα από 2.000 αιτήματα. Για τους λόγους αυτούς κινητοποιήθηκαν υπάλληλοι, οχήματα, από τις υπηρεσίες του Δήμου και του ΚΟΔΗΠ, που τελούν σε αναστολή.

Παρά ταύτα  και  επειδή αρκετοί υπάλληλοι απουσιάζουν λόγω ειδικών αδειών, επειδή έληξε η σύμβαση των περισσότερων υπαλλήλων με οχτάμηνη σύμβαση του ΟΑΕΔ, οι ελλείψεις προσωπικού ήταν και είναι  πολύ μεγάλες.

Μετά από τα επανειλημμένα αιτήματά μας για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πολύ περισσότερο αυτή την περίοδο της πανδημίας, η κυβέρνηση αντί να ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημά μας, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου υλοποιώντας την αντεργατική πολιτική της για μια ακόμη φορά επέλεξε την ενίσχυση των δομών μας με πρόσκαιρες προσλήψεις τετράμηνης διάρκειας. Έτσι ο ΚΟΔΗΠ προχώρησε σε προσλήψεις προσωπικού, συγκεκριμένων ειδικοτήτων, φυλάκων, νυχτοφυλάκων, νοσηλευτών, με τις διαδικασίες που προβλέπονται για την κάλυψη των κατεπειγουσών αναγκών. Η συγκεκριμένη διαδικασία, προκειμένου να μην υπάρχουν καθυστερήσεις, προβλέπει την απευθείας ανάθεση. Από το 2014 η Δημοτική Αρχή δεν χρησιμοποιεί αυτή την δυνατότητα επιλογής των εργαζομένων, όπως έκαναν οι προηγούμενες δημοτικές αρχές, βάζοντας τέρμα στο καθεστώς αδιαφάνειας και στις δικαιολογημένες υποψίες περί «βολέματος ημετέρων». Η Δημοτική Αρχή επέλεξε για όσους εργαζόμενους προσλαμβάνονται, για έκτακτες και κατεπείγουσες ανάγκες, την διαδικασία της δημόσιας κλήρωσης. Το ίδιο κάναμε και αυτή την φορά γιατί δεν υπάρχουν «δικοί μας και άλλοι», για μας όλοι οι εργαζόμενοι έχουν ίσα δικαιώματα και πρέπει οι διαδικασίες να είναι διαφανείς.

Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι είναι απαραίτητοι για την ενίσχυση των δομών φιλοξενίας αστέγων και της δομής «Βοήθεια στο Σπίτι», ώστε να είμαστε σε θέση να καλύψουμε κάποιες από  τις αυξημένες ανάγκες των συμπολιτών μας, που δοκιμάζονται περισσότερο, στην κρίσιμη περίοδο, που διανύουμε.

Ο λαλίστατος υπουργός Εσωτερικών, μέρα παρά μέρα, κάνει δηλώσεις για την οικονομική στήριξη των Δήμων αλλά μέχρι τώρα δεν έχει υλοποιήσει την έκτακτη και επιπρόσθετη χρηματοδότηση των Δήμων, για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών λόγω της πανδημίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γεγονός ότι δεν έχει χρηματοδοτήσει τη λειτουργία και τη μισθοδοσία εργαζομένων τετράμηνης απασχόλησης, για τις δομές αστέγων.

Εμείς συνεχίζουμε την προσπάθεια να είμαστε δίπλα σε κάθε δοκιμαζόμενο συμπολίτη μας, εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη μας, ενώ παράλληλα ζητάμε από την  κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, να προβεί σε μόνιμες προσλήψεις προσωπικού, στους Δήμους, στο σύστημα Υγείας,  στις υπηρεσίες του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα. Να προστατεύσει τους εργαζόμενους, τους υγειονομικούς, όλους όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, χορηγώντας τα κατάλληλα μέσα προστασίας. Να χρηματοδοτήσει τους Δήμους γενναία και άμεσα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να ενισχύσει στην πράξη το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, με μόνιμο προσωπικό, υλικά, υποδομές, ΜΕΘ, εξοπλισμό και επίταξη του Ιδιωτικού Τομέα Υγείας, με στόχο την άμεση, ουσιαστική αλλά και την μόνιμη θωράκισή του.