You are currently viewing Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

 DIMOS PATREWN LOGO

     ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ                              

     ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2613 – 610210                                                                       Πάτρα 28/10/2018                                                                                          

E mail: dimospatras@gmail.com

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη-Θεοδωρακοπούλου, οι Αντιδήμαρχοι, Διονύσης Πλέσσας, Παναγιώτης Μελάς, Χρήστος Κορδάς, Δημήτρης Πελεκούδας και Ιουλία Γιαννιτσοπούλου, ο δημοτικός Σύμβουλος Ηλίας Γεωργακόπουλος, εκπροσωπώντας τον Δήμο, παραβρέθηκαν σήμερα στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Συγκεκριμένα στις 11 το πρωί παρέστησαν στην Δοξολογία που πραγματοποιήθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας.

Στην συνέχεια στον Μνημείο των Πεσόντων στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης ο Δήμαρχος κατέθεσε στεφάνι.

Ακολούθως παρακολούθησαν την μαθητική και στρατιωτική παρέλαση από την ειδική εξέδρα στην οδό Αγίου Ανδρέου.

ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ,

ΚΩΣΤΑ ΠΕΛΕΤΙΔΗ,

ΓΙΑ ΤΗΝ 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

 

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η 28η Οκτωβρίου 1940 και τα γεγονότα που ακολούθησαν αποτελούν πηγή αγωνιστικής έμπνευσης και εξαγωγής ιστορικών διδαγμάτων. Αποτίουμε φόρο τιμής στο λαό και την νεολαία της πόλης μας που πρώτη δέχτηκε την αεροπορική επιδρομή των Ιταλών φασιστών, στους αγωνιστές και στις αγωνίστριες που συμμετείχαν στον αγώνα, που διώχθηκαν, φυλακίστηκαν, έδωσαν την ζωή τους για το δίκιο και τη λευτεριά του λαού μας.

Κάτω από τον όρο της «εθνικής ενότητας» προσπαθούν να κρύψουν την αλήθεια. Το 1940 μια μερίδα της αστικής τάξης συνεργάστηκε ανοικτά με τον κατακτητή. Ήταν οι κυβερνήσεις των δοσίλογων, των ταγματασφαλιτών και των μαυραγοριτών. Μια άλλη μερίδα έφυγε στο εξωτερικό παίρνοντας μαζί της και το θησαυροφυλάκιο της χώρας και προετοίμαζε από εκεί την επάνοδό της στην εξουσία.

Αυτοί που έδωσαν τον αγώνα για να διασωθεί ο λαός από την πείνα, για να ακυρωθεί η επιστράτευση στα γερμανικά εργοστάσια, αυτοί που έδωσαν μάχες ενάντια στον κατακτητή ήταν ο λαός και η νεολαία που μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ δημιούργησαν το έπος της εθνικής αντίστασης και απελευθέρωσαν την χώρα.

Ο Δήμος μας τα τελευταία τέσσερα χρόνια διοργανώνει πολύμορφες εκδηλώσεις για την επέτειο της απελευθέρωσης της Πάτρας (4 Οκτώβρη του 1944) για να αναδείξει την ιστορική αλήθεια και να τιμήσει τον αγώνα και τις θυσίες του λαού και της νεολαίας της πόλης μας.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τις συμφωνίες της με τις ΗΠΑ εμπλέκει βαθύτερα τη χώρα μας στους σχεδιασμούς και στους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών, σχεδιάζει να μεταφέρει πυρηνικά όπλα στον Άραξο που θα αποτελούν «μαγνήτη» σε περίπτωση γενικευμένης πολεμικής αντιπαράθεσης.

Αυτές οι εξελίξεις καθιστούν επίκαιρο όσο ποτέ το ιστορικό δίδαγμα από την πάλη της δεκαετίας του 1940, ότι ο αγώνας για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν μπορεί να είναι αποκομμένος από την πάλη για ριζικές αλλαγές και ανατροπές στο επίπεδο της εξουσίας και της οικονομίας.

Σήμερα αξιοποιώντας την ιστορική πείρα έχοντας εμπιστοσύνη στο δίκιο του αγώνα μας, συνεχίζουμε την πάλη να γίνει ο λαός μας κυρίαρχος του πλούτου που παράγει, έξω από τις λυκοσυμμαχίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ».  

 

DSC 0214

DSC 0346

DSC 0016

DSC 0401

DSC 0087