You are currently viewing ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ, ΘΟΔΩΡΟΥ ΤΟΥΛΓΑΡΙΔΗ, ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΜΑΚΗ ΒΟΡΙΔΗ, ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ, ΘΟΔΩΡΟΥ ΤΟΥΛΓΑΡΙΔΗ, ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΜΑΚΗ ΒΟΡΙΔΗ, ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

✅️ ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΡΚΩΣ ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ

Ο Πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων (ΚΟΔΗΠ), Θόδωρος Τουλγαρίδης, με επιστολή του στον Υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, θέτει το ζήτημα του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι και ζητά την άμεση μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, αλλά και την πρόσληψη επιπλέον μόνιμου προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, προκειμένου να καλυφθούν οι διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες στον Δήμο Πατρέων.

Ολόκληρη η επιστολή του κ. Τουλγαρίδη, έχει ως εξής:

«Ο Κοινωνικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων (ΝΠΔΔ) στα πλαίσια λειτουργίας του παρέχει υπηρεσίες σε μοναχικούς ηλικιωμένους με τη δομή ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ. Οι εκατοντάδες ωφελούμενοι στα όρια του Καλλικρατικού Δήμου Πατρέων χρειάζονται συνδρομή από την Υπηρεσία μας σε πολλά θέματα που τα τελευταία χρόνια, λόγω κρίσης, πανδημίας κλπ, έχουν διογκωθεί. Επίσης υπάρχουν εκατοντάδες νέα αιτήματα, σε ετήσια βάση, για παροχή υπηρεσιών σε μοναχικούς ηλικιωμένους.

Ο Δήμος Πατρέων έκανε έγκαιρα τις διαδικασίας που προβλέπονταν και συστήθηκαν αντίστοιχες θέσεις (ΦΕΚ 661 τεύχος Β 28/2/2019) για να τρέξει η διαδικασία της 4Κ προκήρυξης. Πιο συγκεκριμένα προβλέφθηκαν δεκαέξι θέσεις για προσωπικό που υπηρετούσε κι υπηρετεί στο δικό μας ΝΠΔΔ και μία θέση με την ποσόστωση 7% .

Μετά τη αξιολόγηση των αιτήσεων κατά τη διαδικασία του ΑΣΕΠ δημοσιεύτηκαν πίνακες διοριστέων στα ΦΕΚ(ΦΕΚ 1796 τεύχος Γ΄ 29/07/2022 και στο ΦΕΚ 1866 τεύχος Γ’ 8/08/2022, τα οποία αφορούν προσωπικό της δικής μας υπηρεσίας)και διαφάνηκε με τον πιο επίσημο τρόπο, ότι επιλύεται οριστικά η ομηρία εργαζόμενων με διαδοχικές συμβάσεις 20 σχεδόν ετών. Η μετέπειτα απόφαση του ΣτΕ, όπως γνωρίζετε, έκρινε ως αντισυνταγματική την «ειδική μοριοδότηση» και ως εκ τούτου, δεν υπάρχει κάποια ουσιαστική εξέλιξη με το θέμα των «διοριστέων».

Από τότε όμως δύο εργαζόμενοι ΙΔΟΧ που υπηρετούσαν στο δικό μας ΒσΣ έχουν συνταξιοδοτηθεί και μία ακόμα εργαζόμενη ΙΔΟΧ έχει πάρει μερική απαλλαγή καθηκόντων για λόγους υγείας. Οι παραπάνω τρεις περιπτώσεις είναι ίδιας ειδικότητας, ΥΕ οικογενειακοί βοηθοί, που λείπουν από την καθημερινή παροχή υπηρεσιών στους ωφελούμενους, καθώς δεν υπάρχει τρόπος αναπλήρωσης.

Επιπροσθέτως ως ΚΟΔΗΠ έχουμε έκτακτα περιστατικά απουσιών του υπόλοιπου προσωπικού του ΒσΣ με μακροχρόνιες αναρρωτικές άδειες τα οποία συνολικά έχουν αποδεκατίσει τη συγκεκριμένη υπηρεσία. Συνδυαστικά με τα πολλαπλά αιτήματα είναι αδύνατο, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες όλων των εργαζομένων, να ανταποκριθούμε στις υπάρχουσες ανάγκες.

Επειδή και σε άλλες περιοχές της χώρας υπάρχει η ίδια κατάσταση (συνταξιοδοτήσεις, πολλά νέα αιτήματα, έκτακτα γεγονότα κι ο COVIDπου έφερε τη συγκεκριμένη υπηρεσία στην «πρώτη γραμμή»), θεωρούμε απαραίτητο να εξασφαλίσετε την άμεση κάλυψη των αναγκών σε μόνιμο προσωπικό για το ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ.

Ζητούμε να μονιμοποιηθούν άμεσα όλοι οι εργαζόμενοι του ΒσΣ, οι οποίοι τόσα χρόνια παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε ηλικιωμένους που έχουν ανάγκη τη βοήθειά μας. Ακόμα όμως και αν αυτοί μονιμοποιηθούν δεν θα έχουν καλυφθεί οι ανάγκες μας σε προσωπικό όλων των απαραίτητων διαφορετικών ειδικοτήτων (π.χ. οδηγοί, νοσηλευτές οικογενειακοί βοηθοί κ.λπ.). Γι αυτό θα έπρεπε, πέραν της μονιμοποίησης όλων των ανωτέρω, να επιληφθείτε και για την κάλυψη επιπλέον μόνιμου προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων. Σε σχέση με αυτό θα μπορούσατε ενδεχομένως, να προχωρήσετε στην άμεση πρόσληψη και των υπολοίπων συμμετεχόντων στην 4Κ.

Αν υλοποιηθούν όλα τα ανωτέρω η δική μας υπηρεσία π.χ. θα στελεχωνόταν με δεκαπέντε συν ένα(15+1) άτομα από την 4Κκαι με επτά (7 ) άτομα από τους ήδη υπηρετούντες , οι οποίοι έχασαν την ειδική μοριοδότηση με την απόφαση του ΣτΕ.

Συμπερασματικά, η πραγματοποίηση των συγκεκριμένων προτάσεων μας από την πλευρά σας, θα ήταν μια ουσιαστική ενίσχυση του προσωπικού του ΒσΣ των Δήμων, αλλά κυρίως της ευάλωτης ομάδας των ηλικιωμένων που έχει δοκιμαστεί ιδιαίτερα και ποικιλοτρόπως τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Οι ανάγκες της κοινωνίας που όλοι υπηρετούμε, επιτάσσουν να βρεθεί τρόπος και να μη χαθεί ούτε ένας εργαζόμενος με εμπειρία στο ΒσΣ.

Πέρα του φλέγοντος ζητήματος της έλλειψης μόνιμου προσωπικού είναι απαραίτητο να επιλυθεί άμεσα το θέμα της ανανέωσης του στόλου των οχημάτων του ΒσΣ με δικές σας ενέργειες».