• Post category:Uncategorized

Εισήγηση του Προέδρου για τον προϋπολογισμό του Κ.Ο.ΔΗ.Π. για το 2023

Γενικότερο πολιτικό περιβάλλον

Η επίθεση στο λαϊκό εισόδημα, στο βιοτικό επίπεδο του λαού μας  εντείνεται, με την ακρίβεια, τον πληθωρισμό, την ενεργειακή φτώχεια, τη φοροληστεία, τις συνεχιζόμενες περικοπές των δαπανών σε Υγεία και Παιδεία, τους πλειστηριασμούς και τις εξώσεις. Την ίδια ώρα όμως, που ο λαός «μετράει τα ψιλά» στο βενζινάδικο και στο σούπερ μάρκετ για να βγάλει τον μήνα, την ώρα που συνάνθρωποι πεθαίνουν από την πείνα ή από κομμένο ρεύμα, οι όμιλοι και οι αλυσίδες επιχειρήσεων αυγατίζουν τα κέρδη τους. 

Από τη μία, το 83,7% των πολιτών προχωρούν σε μειώσεις στην κατανάλωση Ενέργειας, το 83,2% στην αγορά καταναλωτικών προϊόντων, το 66,4% στις μετακινήσεις με το προσωπικό αυτοκίνητο και το 66% στις μέρες των διακοπών. Επίσης το 18,7% κάνουν περικοπές όσον αφορά τη φροντιστηριακή προετοιμασία των παιδιών τους για την είσοδο στα ΑΕΙ και το 53,3% δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην αποπληρωμή δανείων και καρτών.

Από την άλλη, οι εφοπλιστές,  στα πλαίσια των  κυρώσεων του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, έφτασαν να κερδίζουν έως και τα 400.000 δολάρια τη μέρα για τα φορτία LNG, επενδύοντας δις. για τη ναυπήγηση νέων πλοίων, στο περιβάλλον των μνημειωδών  φοροαπαλλαγών και της «εθελοντικής» φορολογικής προσφοράς, που τους εξασφαλίζει το περιβόητο άρθρο 107 του Συντάγματος, με τις ευλογίες των κυβερνήσεων ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ.

Η αύξηση στα καθαρά κέρδη των ενεργειακών ομίλων ξεπερνά  το 50% των κερδών όλων των εισηγμένων στο χρηματιστήριο, με πάνω από 1,5 δισ. ευρώ!

 Ο τζίρος των μεγαλύτερων αλυσίδων σούπερ μάρκετ εκτοξεύτηκε στα 6,2 δισ. ευρώ μόνο για το πρώτο 9μηνο του 2022.

Η συνολική καθαρή κερδοφορία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών έφτασε στα 2,5 δισ. ευρώ, εν μέρει και λόγω του «ξεσκαρταρίσματος» των «κόκκινων» δανείων, με τους πάνω από 40.000 πλειστηριασμούς τη χρονιά που φεύγει.

 Ο λαός φορτώνεται τα βάρη, το 95% των φορολογικών εσόδων, ενώ οι επιχειρηματικοί όμιλοι μόνο το 5%, όπως το έχουν  εφαρμόσει όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις. 

Οικονομική διοικητική κατάσταση στους Δήμους και τον ΚΟΔΗΠ

 Συνεχίζεται η υποχρηματοδότηση των δήμων, αφού χορηγούν  στους δήμους λιγότερα  από το ένα τρίτο των κονδυλίων, που όφειλαν να τους αποδώσουν. Στο δήμο μας θα έπρεπε να δίνουν 91 εκατ. Ευρώ και δίνουν μόλις 24 εκ.

  Αυτό το κάνουν προκειμένου οι δήμοι να αυτοχρηματοδοτούνται από το χαράτσωμα  των δημοτών. Τα χρήματα που λείπουν βέβαια από τους Δήμους πάνε στους λίγους, που κάνουν κουμάντο στην οικονομία, μέσω των πακέτων  ανάκαμψης και επενδύσεων, για την ανάπτυξη τους.

Ειδικά για τις κοινωνικές δομές των δήμων και τον ΚΟΔΗΠ δεν υπάρχει η μόνιμη απαραίτητη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Έτσι γίνεται αδύνατος ο προγραμματισμός των δράσεων και η βιωσιμότητα λειτουργίας των κοινωνικών υπηρεσιών. Δεν καλύπτουν ούτε ένα ευρώ από τις δαπάνες μισθοδοσίας των εργαζομένων μας!   

   Αποτέλεσμα είναι η λειτουργία των παιδικών σταθμών, των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΑΜΕΑ,  να εξαρτάται από τους νόμους της «αγοράς». Το κονδύλι που μας αποδίδεται μέσω των voucher των προγραμμάτων ΕΣΠΑ είναι απρόβλεπτο, γιατί τα κονδύλια υπόκεινται στον ανταγωνισμό μεταξύ δημοσίων και ιδιωτικών δομών, με τον ιδιωτικό τομέα να καρπώνεται ποσό μεγαλύτερο από το 75 τα εκατό. Τα  ευρωπαϊκά  και τα εθνικά «λεφτά» του προγράμματος πηγαίνουν στην συντριπτική τους πλειοψηφία στους ιδιωτικούς φορείς. Το αποτέλεσμα είναι, συνεχώς να συρρικνώνονται οι δημόσιες δομές, περισσότερες οικογένειες να μην εξυπηρετούνται και τα παιδιά τους να μένουν εκτός των κοινωνικών δομών ή να αναγκάζονται να δίνουν κάθε χρόνο περισσότερα χρήματα από το υστέρημά τους. 

Φέτος συνολικά τα έσοδά μας είναι αυξημένα. Είναι αυξημένη η επιχορήγηση του δήμου κατά 250.000€ σε σχέση με πέρυσι και ανέρχεται σε 5.000.000€,  ώστε να καλύψουν τις δαπάνες των αυξημένων δράσεων μας και των προσλήψεων ΙΔΟΧ. Επίσης τα έσοδα από προγράμματα  είναι αυξημένα,  3.855.250,01€, μαζί με τους οφειλόμενους μήνες του 2022, κυρίως επειδή αυξήθηκαν τα voucher των ΕΣΠΑ, από τις νέες θέσεις βρεφών, που δημιουργήσαμε. Μόνο τα voucher για τα ΚΔΑΠ ήταν αρκετά λιγότερα. Τα έσοδα του προγράμματος ΒσΣ, προβλέπονται 258.730,30€, λίγο μειωμένα συγκριτικά με τα περσινά.

Τα έξοδα  μας είναι επίσης αυξημένα  και αφορούν κυρίως   το κόστος μισθοδοσίας που ανέρχεται σε 7.335.400€, τις ανελαστικές δαπάνες, ενοίκια, ΔΕΚΟ, συντηρήσεις, επισκευές, φόροι ποσού 1.281.845,65€, τις επενδύσεις και προμήθεια καινούριου εξοπλισμού ποσού 249.600€ και το κόστος τροφίμων, που φαίνεται πολύ αυξημένο, όχι επειδή θα δαπανηθεί όλο το ποσό, που αναγράφεται, αλλά επειδή οφείλουμε να εγγράφουμε τις δεσμεύσεις του διεθνούς διαγωνισμού που βρίσκεται μπλοκαρισμένος στο ΣτΕ, αλλά και τα ποσά για τη διεξαγωγή νέων διαγωνισμών, που θα πράξουμε, για να έχουμε τρόφιμα, μέχρι την ολοκλήρωση του διεθνούς.

 Συνεχίζεται βέβαια η απαγόρευση μόνιμων προσλήψεων στους Δήμους, προκειμένου να διευκολυνθεί το πέρασμα υπηρεσιών από τους Δήμους στους επιχειρηματικούς ομίλους. Με αυτό τον τρόπο δεν μας επιτρέπουν να καλύψουμε και στον ΚΟΔΗΠ τις μεγάλες ελλείψεις μόνιμου προσωπικού.

Αυτά τα προβλήματα μας βάζουν εμπόδια στους στόχους μας, που είναι η όσο το δυνατό μεγαλύτερη κάλυψη των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών των συμπολιτών μας και ιδιαίτερα των νέων ζευγαριών και των παιδιών τους, των νηπίων, των βρεφών, των αναγκών των ευπαθών ομάδων, των ΑΜΕΑ, των ηλικιωμένων, των ανήμπορων, των οικονομικά αδύναμων.  Στη στήριξη των απόρων  και των εξαθλιωμένων, που συνεχώς αυξάνονται, με ευθύνη του συστήματος και της αντιλαϊκής πολιτικής των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, που το εξυπηρετούν. Παρόλα αυτά προσπαθούμε να τους στηρίξουμε υλικά και αγωνιστικά. Να σταθούμε κοντά τους, ώστε να διεκδικήσουμε μαζί τα δίκια τους και τη ζωή, που τους αξίζει, χωρίς σακούλες και καλάθια βοήθειας, επιδοτήσεις, pass και voucher, αλλά μόνιμη εργασία για όλους, με αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, κατάργηση της φοροληστείας, του ΦΠΑ και του ΕΝΦΙΑ, των τελών στην ενέργεια και στα καύσιμα. Να πληρώσουν  οι μεγαλοεπιχειρηματίες, που κατέχουν τον πλούτο.

Να τονίσουμε και πάλι ότι, μέσω της διεκδίκησης και της υλοποίησης των προγραμμάτων, προσλάβαμε τα τελευταία χρόνια περισσότερους από 165 συμβασιούχους εργαζόμενους(ΙΔΟΧ) και συμβάλαμε στην «ανάπτυξη» υπέρ του πατραϊκού λαού, δημιουργώντας κοινωνικές δομές, παρέχοντας υπηρεσίες, που δεν υπήρχαν πριν, βρεφονηπιακά τμήματα, νέους σταθμούς, νέα ΚΔΑΠ, κέντρο αστέγων, κέντρο κοινότητας, παράρτημα Ρομά, κ.α., χωρίς τη μεσολάβηση ΜΚΟ ή εταιρειών, εξασφαλίζοντας και τα εργασιακά δικαιώματα, όσων εργάζονται σε αυτές!  

  Επιβεβαιώνεται κάθε χρόνο η ανάγκη μόνιμης χρηματοδότησης των κοινωνικών υπηρεσιών από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς προγράμματα,  ώστε να καλύπτονται οι κοινωνικές ανάγκες των συνανθρώπων μας και να έχουμε υψηλού επιπέδου μόνιμες κοινωνικές υπηρεσίες, με προσλήψεις όλου του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού.

Οι διεκδικήσεις μας εντάσσονται στην κατεύθυνση της ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής και του συστήματος, που γεννά φτώχεια, ανασφάλεια, εξαθλίωση, ώστε οι δημιουργοί του πλούτου, οι εργαζόμενοι και ο λαός μας, να κατέχουν αυτοί εκείνα, που παράγουν και τους αξίζουν και όχι μια χούφτα οικονομικά ισχυρών. Να έχουν εργασία, δωρεάν εκπαίδευση και Υγεία, πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες, στέγη και πολύπλευρα αξιοπρεπή διαβίωση, με κρατική στήριξη.

 Η οργανωμένη πάλη του λαού μας, το  δυνατό εργατικό κίνημα μπορεί να αντισταθεί, να βάλει εμπόδια στη διαχρονικά εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή, αντεργατική πολιτική, να πετύχει μέτρα ανακούφισης, να αντεπιτεθεί, να επιβάλει μια τέτοια κατεύθυνση.  

ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

(ΑΙΤΗΜΑΤΑ-ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΜΑΣ):

 •  Γενναία αύξηση των δαπανών από τον κρατικό Προϋπολογισμό για την λειτουργία των δήμων και των υπηρεσιών τους, των κοινωνικών υπηρεσιών μας, να δοθούν αυτά που χρωστούν χρόνια στους Δήμους.
 • Να δοθούν από την κυβέρνηση στον Δήμο και στον ΚΟΔΗΠ τα έξοδα για προμήθεια τροφίμων, για τη λειτουργία των παιδικών κατασκηνώσεων, για  όλες τις δράσεις  μας,  να καλυφθούν οι  απώλειες από τα προγράμματα ΕΣΠΑ.
 • Εξασφάλιση από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των αναγκαίων λειτουργικών δαπανών και της μισθοδοσίας των εργαζομένων,  σε μόνιμη βάση, ώστε να λειτουργούμε  χωρίς προγράμματα.
 • Προσλήψεις όλου του αναγκαίου προσωπικού στους Δήμους και στις Δημόσιες Υπηρεσίες σε μόνιμες θέσεις εργασίας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. 
 • Μονιμοποίηση όλων των Συμβασιούχων και των εργαζομένων στα προγράμματα ΕΣΠΑ, Βοήθεια στο Σπίτι, των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας, με μπλοκάκι, την ουσιαστική στήριξη των ανέργων, (π.χ. αυξημένο επίδομα σε όλους τους ανέργους). 
 • Κατάργηση όλου του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου (Καλλικράτης – Κλεισθένης, μνημονιακοί εγκύκλιοι και εφαρμοστικοί νόμοι), που κατευθύνουν τους Δήμους να δρουν ανταποδοτικά και επιχειρηματικά.
 •  Ανάληψη από την κυβέρνηση της ευθύνης χορήγησης φαγητού-δεκατιανού σε όλους τους μαθητές στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
 • Ειδικά για το Βοήθεια στο σπίτι: άμεση μονιμοποίηση όλων των υπηρετούντων εργαζομένων. Επιπλέον μόνιμες προσλήψεις, για την κάλυψη όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων (ιδιαίτερα οδηγών, νοσηλευτών, οικιακών βοηθών κλπ). Ανανέωση του στόλου των Αυτοκινήτων  με πρόγραμμα  του Υπουργείου Ανάπτυξης για την αγορά Αυτοκινήτων και εξοπλισμού. Να μην απολυθεί  κανένας εργαζόμενος από αυτούς που υπηρετούν τόσα χρόνια.
 •  Δημιουργία στην περιοχή μας δημόσιων και δωρεάν κρατικών  Δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης για ψυχιατρικούς ασθενείς. 
 •  Δημιουργία Θεραπευτικής Κοινότητας του ΚΕΘΕΑ στην Πάτρα για την θεραπεία των εξαρτημένων ατόμων, στεγνού προγράμματος, επίσης Συμβουλευτικού Κέντρου του ΚΕΘΕΑ για όλες τις εξαρτήσεις, που   αποτελούν μάστιγα κυρίως στους νέους ανθρώπους όπως (διαδίκτυο, αλκοόλ, τζόγος, κ.α.).
 • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν αναβαθμισμένη και σύγχρονη προσχολική αγωγή και φροντίδα,  ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΜΕΑ, για  την κάλυψη των αναγκών όλων των παιδιών, ώστε να μην αποκλείεται κανένα. Χωρίς voucher, χωρίς τροφεία, χωρίς  να πληρώνουν επιπλέον οι γονείς. Με μείωση της αναλογίας παιδιών και παιδαγωγών, με στόχο τη δημιουργία ολιγομελών ομάδων. Με μόνιμες προσλήψεις   όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, παιδαγωγών ( βρεφονηπιοκόμων και νηπιαγωγών ), ειδικού παιδαγωγικού και επιστημονικού προσωπικού ( λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγοι ), βοηθητικού προσωπικού ( καθαρίστριες, τραπεζοκόμοι ). Ενιαίο, επιστημονικό, αναβαθμισμένο σύγχρονο παιδαγωγικό πρόγραμμα με ευθύνη του κράτους.

Ευχαριστούμε όλους τους εργαζόμενους του ΚΟΔΗΠ, που με την ευσυνειδησία και τη φιλοτιμία τους, παράγουν όλο αυτό το έργο

Ο Πρόεδρος του ΚΟΔΗΠ

Θεόδωρος Τουλγαρίδης