Εκτός των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ), έμειναν φέτος ένα στα τρία παιδιά που είχαν πλήρη φάκελο δικαιολογητικών, αλλά δεν τους δόθηκε voucher, δηλαδή, περίπου 4.000 παιδιά στην πόλη μας και 84.000 σε πανελλαδικό επίπεδο. Δεν έλαβαν τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση, ενώ την δικαιούνταν, αφού δεν υπήρχαν τα ανάλογα κονδύλια, από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, οδηγώντας τους γονείς τους σε απόγνωση.
Αυτή η άσχημη κατάσταση που βιώνουν χιλιάδες νέα ζευγάρια και τα παιδιά τους, είναι αποτέλεσμα της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής, όλως των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, που υλοποιούν την στρατηγική της Ε.Ε. και εμπορευματοποιούν κρίσιμες κοινωνικές υπηρεσίες.
Γι’ αυτό, αντί για δημόσια σύγχρονα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ), πλήρως στελεχωμένα με μόνιμό επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό, που να καλύπτουν τις ανάγκες των παιδιών, βλέπουμε να ξεφυτρώνουν παντού τα ιδιωτικά ΚΔΑΠ.
Η Δημοτική Αρχή και ο Κοινωνικός του Οργανισμός (ΚΟΔΗΠ), παρά την δεινή οικονομική κατάσταση που έχουν βρεθεί τα τελευταία χρόνια τα Δημοτικά ΚΔΑΠ, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων του προγράμματος αποδίδεται στα ιδιωτικά ΚΔΑΠ, αποφάσισε πρόσφατα στο Διοικητικό Συμβούλιο να φιλοξενηθούν δωρεάν 130 παιδιά για το σχολικό έτος 20222-23, που αν και διέθεταν πλήρη φάκελο δεν έλαβαν voucher.
Στόχος του ΚΟΔΗΠ είναι να ανταποκριθεί με τα μέσα που διαθέτει, όσο περισσότερο μπορεί, στις αυξημένες ανάγκες των παιδιών και των γονιών τους, για δημιουργική απασχόληση στις εξωσχολικές ώρες. Τα ΚΔΑΠ του Δήμου Πατρέων, είναι από τα λίγα δημοτικά ΚΔΑΠ, που το έκαναν και ίσως οι μοναδικοί, χωρίς οικονομική επιβάρυνση των γονιών.
Όμως, λόγω της απαγόρευσης μόνιμων προσλήψεων και της πενιχρής χρηματοδότησης από τα voucher του προγράμματος, δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό, ούτε τα ανάλογα κονδύλια για τη λειτουργία τους. Παρόλα αυτά, ο ΚΟΔΗΠ έχει ήδη δεχθεί τα παιδιά στα τέσσερα δημοτικά ΚΔΑΠ.
Για να λειτουργήσουν και να φιλοξενήσουν τα παιδιά, όλη τη σχολική χρονιά, ζητά άμεση χρηματοδότηση από το αντίστοιχο Υπουργείο και την κυβέρνηση και όχι από το νέο έτος, όπως ανέφερε ο υπουργός, εφόσον μείνουν αδιάθετα voucher από το πρόγραμμα και τότε να τα αναδιανείμουν.
Η λειτουργία και χρηματοδότηση των δομών, είναι υποχρέωση του κράτους που πρέπει να χρηματοδοτεί μόνιμα τις δομές από τον κρατικό προϋπολογισμό και να μην στηρίζεται σε ευρωπαϊκά προγράμματα, με τα οποία δεν υπάρχει η δυνατότητα πρόσληψης μόνιμου προσωπικού για την στελέχωση αυτών των δομών.