You are currently viewing Διάθεση στον Πατραϊκό λαό των λευκωμάτων, σε ψηφιακή μορφή, από τις εκθέσεις της Δημοτικής Βιβλιοθήκης – Πινακοθήκης

Διάθεση στον Πατραϊκό λαό των λευκωμάτων, σε ψηφιακή μορφή, από τις εκθέσεις της Δημοτικής Βιβλιοθήκης – Πινακοθήκης

pinakothiki

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων, στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας που καταβάλει, για να βρεθεί δίπλα στο λαό που δοκιμάζεται αυτή την περίοδο από την πανδημία  και να δώσει μία νότα αισιοδοξίας, προχωρά στη διάθεση σε ψηφιακή μορφή υλικού, το οποίο προέρχεται από πολιτιστικές δράσεις.

Με αφορμή την έναρξη της προσπάθειας , η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρεών Κατερίνα Γεροπαναγιώτη – Θεοδωρακοπούλου, σε δήλωσή της επισημαίνει:

«Με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων διαθέτει σε όλους τους πολίτες  δωρεάν σε ψηφιακή μορφή τα λευκώματα που εκδόθηκαν με τα έργα των εκθέσεων που φιλοξενήθηκαν στη Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών τις χρονιές 2018, 2019 και 2020.

Αξίζει ένα μεγάλο μπράβο στους εργαζόμενους του οργανισμού που σε δύσκολες συνθήκες δημιούργησαν αυτήν την ηλεκτρονική πλατφόρμα στο Ίντερνετ και επιμελήθηκαν το σχετικό υλικό. 

Χιλιάδες πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να μελετήσουν και να εμπνευστούν από τη ζωγραφική του Γιώργου Οικονόμου, του Στέφανου Δασκαλάκη, του Μιχάλη Μαδένη, του Γιώργου Ρόρρη, το ψηφιδωτό και ζωγραφικό έργο των Γιάννη και Νίκου Κολέφα, τη γλυπτική του Διονύση Γερολυμάτου, το εικαστικό έργο των διδασκόντων του Εικαστικού Εργαστηρίου Πατρών, τη ζωγραφική του Γρηγόρη Παπαθεοδώρου και τα χαρακτικά της Ζιζής Μακρή.

Αυτή είναι μόνο η αρχή καθώς τις αμέσως επόμενες ημέρες το υλικό θα εμπλουτιστεί, με την αρχή να γίνεται μέσα από την προσθήκη του υλικού που αφορά στο αρχείο Δωρή.

Η επιλογή της περιόδου δημοσίευσης των ψηφιακών καταλόγων δεν είναι καθόλου τυχαία. Στην δύσκολη περίοδο που διανύουν τα λαϊκά στρώματα, με το φόβο της πανδημίας, της αβεβαιότητας για την επόμενη μέρα, της εργασιακής και οικονομικής ανασφάλειας, ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων προσπαθεί να συμβάλει στην τόνωση του ηθικού αυτού του κόσμου και να δώσει μια νότα αισιοδοξίας μέσω της τέχνης. Αξιοποιώντας τις δυνατότητες της σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας δίνεται η δυνατότητα να αποκτήσει το κοινό πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου παραγωγές που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα και μπορούν να συμβάλλουν στην άνοδο του πολιτιστικού επιπέδου ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες.

Για εμάς η τέχνη και ο Πολιτισμός αφού πηγάζουν από τον άνθρωπο, οφείλουν να καταλήγουν σε αυτόν . Η κίνηση αυτή είναι η πρώτη μιας σειράς πρωτοβουλιών που παίρνουμε ως Πολιτιστικός Οργανισμός για τη ποιοτική αξιοποίηση του χρόνου μέσα από το σπίτι.

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στην έκδοση «Ζιζή Μακρή, η Ελλάδα της» που δεν έχει ακόμα κυκλοφορήσει καθώς η αντίστοιχη έκθεση ήταν προγραμματισμένη να εγκαινιαστεί στις 8 Μαρτίου στη Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών αλλά δεν πρόλαβε να ανοίξει τις πύλες της καθώς δύο μέρες νωρίτερα ανεστάλη η λειτουργία όλων των Πινακοθηκών στα πλαίσια των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσής του του Κορωνοϊού – COVID 19. Παρόλα αυτά τις επόμενες μέρες η έκθεση αυτή θα διαθέσιμη με τη μορφή εικονικής περιήγησης κι έτσι όλοι θα μπορούν να περιηγηθούν στις δημιουργίες μιας σπουδαίας χαράκτριας και ζωγράφου και μάλιστα σε έργα της περιόδου φυλάκισής στις Φυλακές Αβέρωφ το 1961 όντας πολιτική κρατούμενη. Η έκθεση αυτή μπορεί να δώσει κουράγιο  αυτή τη περίοδο με τη διάδοση του έργου μιας γυναίκας της τέχνης που ούτε ο εγκλεισμός ούτε οι κακουχίες την αποθάρρυναν από το να συνεχίσει να δημιουργεί, να ελπίζει και να αγωνίζεται.

Το αμέσως επόμενο διάστημα, η δυνατότητα περιήγησης και προσέγγισης από τους συμπολίτες μας και κάθε άλλο ενδιαφερόμενο, του «αποτυπώματος» που έχει αφήσει και θα συνεχίσει να αφήνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός , θα εμπλουτιστεί με υλικό και από άλλα τμήματα του, όπως κοντσέρτα που έχουν δώσει τα σύνολα του Δημοτικού Ωδείου Πατρών και συναυλίες της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης».

Αυτό είναι το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε στο λαό που σήμερα δοκιμάζεται: η δημιουργία κι η γνώση δεν πρέπει να σταματήσουν, αντιθέτως αυτές θα μας ενδυναμώσουν, ο αγώνας δε σταματά γιατί πρέπει να μείνουμε δυνατοί. Σκοπεύουμε με κάθε τρόπο να συμβάλλουμε σε αυτό υπό αυτούς τους όρους και συνθήκες γι’ αυτό και σύντομα θα ανακοινωθούν και οι επόμενες αντίστοιχες πρωτοβουλίες μας.

Το link μέσω του οποίου μπορεί να έχει κάποιος πρόσβαση στις παραγωγές είναι:

https://bit.ly/3dPk0QY