Ξεκινούν και φέτος οι Ημερήσιες Παιδικές Κατασκηνώσεις του Δήμου Πατρέων στο Πάρκο Εκπαιδευτικών Δράσεων (πρώην Πλαζ ΕΟΤ Αγυιάς) και στα Ροΐτικα (πρώην Παιδική Εξοχή) από τον Κοινωνικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων (ΚΟΔΗΠ).
Οι παραπάνω χώροι ήταν εγκαταλειμμένοι για πάρα πολλά χρόνια. Με τις προσπάθειες υπηρεσιών του Δήμου και εθελοντών ανακαινίσθηκαν, αναβαθμίστηκαν και έγιναν προσβάσιμοι στους πολίτες, αλλά και προετοιμάστηκαν κατάλληλα για να υποδεχθούν τις παιδικές κατασκηνώσεις. Διαμορφώθηκαν μαγειρεία, τουαλέτες, αποδυτήρια, τραπεζαρίες, ιατρεία, γήπεδα άθλησης, ντουζιέρες κλπ.
Πέρσι φιλοξενήθηκαν σε 3 περιόδους 800-850 παιδιά. Προ της πανδημίας φιλοξενούνταν περίπου 1200 παιδιά σε τέσσερις κατασκηνωτικές περιόδους. Φέτος προβλέπεται να φιλοξενηθούν περίπου 1000 παιδιά, από τα τέλη του Ιουνίου.
Συνεχίστηκε πέρσι για 7η χρονιά, η λειτουργία των ημερήσιων παιδικών κατασκηνώσεων, δωρεάν και χωρίς κρατική χρηματοδότηση, δίνοντας προτεραιότητα στην ικανοποίηση των αναγκών των λαϊκών οικογενειών και των παιδιών τους.
Οι ημερήσιες κατασκηνώσεις, είναι αποτέλεσμα μιας μεγάλης προσπάθειας, όλων σχεδόν των εργαζομένων του Δήμου, διαφόρων διευθύνσεων και τμημάτων, της καθαριότητας, του πράσινου, της αυτεπιστασίας, καθώς και της σημαντικής προσφοράς εθελοντών. Ιδιαίτερη είναι η συμβολή των γιατρών παιδιάτρων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου και του Καραμανδάνειου, των ΚΥ και των ΤΟΜΥ, του Ερυθρού Σταυρού.
Απευθύνονται στα παιδιά των λαϊκών οικογενειών του Δήμου μας και εντάσσονται στις προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής να προσφέρει
-με ελάχιστο προσωπικό και χρηματοδότηση, καθώς και με ιδίους πόρους- χαρά, ανεμελιά, αλλά και εκπαίδευση μέσα από το παιχνίδι, στα παιδιά. Η κάλυψη αναγκών σε σχέση με την ψυχαγωγία, την ανάπαυλα και την επιμόρφωση μέσω του παιχνιδιού είναι δικαίωμα για όλα τα παιδιά και όχι πολυτέλεια.
Βρίσκουμε τρόπους, ακόμα και σε αντίξοες συνθήκες, να προσφέρουμε στο λαό αυτά που δικαιούται με στόχο να διεκδικήσουμε από κοινού καλύτερους όρους ζωής.
Στις κατασκηνώσεις εξασφαλίζεται η διατροφή (πρωινό – δεκατιανό – μεσημεριανό), η μετακίνηση καθώς και η δημιουργική απασχόληση των παιδιών. Η μεταφορά των παιδιών γίνεται με μισθωμένα από την υπηρεσία μας λεωφορεία. Η ημερήσια απασχόληση περιλαμβάνει δραστηριότητες που έχουν κεντρικό άξονα την επαφή των παιδιών με τις τέχνες, τον αθλητισμό, τη φύση, την επιστήμη, σε μια εποχή όπου τα οξυμένα οικονομικά προβλήματα στερούν την ποιοτική εκπαίδευση και μάθηση.
Ο Δήμος Πατρέων και ο ΚΟΔΗΠ, μαζί με το Πάρκο Εκπαιδευτικών Δράσεων και με τον Πολιτιστικό Οργανισμό, ΔΗΠΕΘΕ ΠΑΤΡΑΣ, ΚΕΔΗΠ – Καρναβάλι Πάτρας, Αντιδημαρχία Παιδείας, την Διεύθυνση Περιβάλλοντος, κατέβαλαν κάθε προσπάθεια για να παρέχουν ένα πλούσιο πρόγραμμα υψηλής αισθητικής και με επιστημονικό κύρος, αξιοποιώντας όλο το εκπαιδευτικό, καλλιτεχνικό και επιστημονικό προσωπικό του Δήμου, και προχωρώντας, επίσης, σε συνεργασίες με σημαντικούς φορείς της πόλης.
Στο φετινό εμπλουτισμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα των Ημερήσιων Παιδικών Κατασκηνώσεων του Δήμου Πατρέων, προγραμματίζονται εκπαιδευτικές επισκέψεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, εκπαιδευτικό πρόγραμμα από την ΚΕΔΗΠ – Καρναβάλι Πάτρας, με θέμα το Καρναβάλι των Μικρών.
Επίσης εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Πατρών για τους κινδύνους στο διαδίκτυο, ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη Διαπολιτισμικότητα, με τη συμμετοχή παιδιών Ρομά, πρόγραμμα Πρώτων Βοηθειών από τα ΤΟΜΥ και πρόγραμμα πρόληψης και ευαισθητοποίησης κατά των Ναρκωτικών από το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών.
Τέλος, προβλέπεται πρόγραμμα δασοπυρόσβεσης σε συνεργασία με το Σωματείο Εθελοντών Πυροσβεστών Νομού Αχαΐας.
Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για χρηματοδότηση και μόνιμο προσωπικό των κατασκηνώσεων από την πολιτεία, ώστε τα παιδιά της πόλης μας να απολαμβάνουν και να χαίρονται την δημιουργική απασχόληση, την ψυχαγωγία, την κοινωνικότητα, που αυτές μέχρι τώρα προσφέρουν.
(Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο σημερινό φύλλο, της εβομαδιαίας εφημερίδας “ΠΟΛΙΤΕΙΑ”)