Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης και ο Πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου (ΚΟΔΗΠ), Θόδωρος Τουλγαρίδης, παραχώρησαν σήμερα το μεσημέρι, στον Ξενώνα – Υπνωτήριο Αστέγων του Δήμου, (Μπουκαούρη 100 & Γούναρη), συνέντευξη Τύπου με θέμα τη δραστηριότητα της δομής και το τι έχει γίνει μέχρι σήμερα για τους άστεγους του Δήμου μας.
Αρχικά ο Δήμαρχος τόνισε γενικά για τις προσπάθειες που έχουν γίνει από την Δημοτική Αρχή και τους εργαζόμενους των κοινωνικών δομών για το μείζον ζήτημα των άστεγων, αναφέροντας τα εξής: «Μετά από τρία χρόνια προσπαθειών, μπορούμε σήμερα να πούμε, ότι η πορεία αυτή είχε πολύ καλά αποτελέσματα. Εμείς βέβαια, ως Δημοτική Αρχή, θα θέλαμε να μην υπάρχουν άστεγοι και ειδικά τις μέρες αυτές που είναι γιορτινές, θα θέλαμε η κοινωνική συγκρότηση, να δίνει τα πάντα στο λαό μας, να τον φροντίζει, ώστε να μην έχει ανάγκη στέγης, να μην υπάρχουν άστεγοι ή πεινασμένοι και να μπορούν όλοι να ικανοποιούν τις ζωτικές τους ανάγκες, για ένα σπίτι, να έχουν την εργασία τους, να είναι ευτυχισμένοι και να περνάνε αυτές τις μέρες, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Δυστυχώς όμως αυτό δεν γίνεται, κι εμείς στο πλαίσιο αυτό, παράλληλα με τον αγώνα μας, να έχουν δικαιώματα όλοι οι συνάνθρωποι μας και να αλλάξει η κοινωνική μας συγκρότηση, να έχουμε ένα λαό που έχει λύσει τα βασικά του ζητήματα, δεν αφήνουμε έτσι το ζήτημα και είμαστε δίπλα τους, προσφέροντας στέγη και τροφή στους άστεγους του Δήμου μας».
Στην συνέχεια ο Πρόεδρος του ΚΟΔΗΠ, αναφέρθηκε αναλυτικά για το Υπνωτήριο και Ανοικτό Κέντρο Ημέρας:
«Ο Δήμος Πατρέων και ο Κοινωνικός Οργανισμός του (ΚΟΔΗΠ), συνεχίζουν την λειτουργία δύο πολύ σημαντικών δομών για τους αστέγους της πόλης μας, Υπνωτήριο και Ανοικτό Kέντρο Ημέρας, που αποτελούν από την έναρξή τους, πανελλαδικό πρότυπο, τόσο για τις υψηλού επιπέδου υποδομές (χώροι, εξοπλισμός), όσο και για την άψογη λειτουργία τους, που στηρίζεται αποκλειστικά από τους εργαζόμενους του Κοινωνικού Οργανισμού. Φιλότιμα πασχίζουν καθημερινά, με ευαισθησία και ανθρωπιά να εξυπηρετήσουν συνανθρώπους μας που έχουν οξυμένες ανάγκες, λόγω της αντιλαϊκής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων και χωρίς καμία εμπλοκή ιδιωτών (ΜΚΟ, ΚΟΙΝΣΕΠ κ.λπ.).
Παρέχουν, εκτός της διαμονής και της σίτισης, υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης, πρωτοβάθμιας υγειονομικής φροντίδας, ατομικής φροντίδας και υγιεινής καθώς και διασύνδεσης με υπηρεσίες στέγασης, σίτισης, ψυχολογικής υποστήριξης, συμβουλευτικής υγείας, πρόνοιας, κοινωνικής και εργασιακής επανένταξης. Ατομική υγιεινή και παροχή ειδών υγιεινής (ντους, ξύρισμα, μάσκες, κ.λπ). Χρήση πλυντηρίων – στεγνωτηρίων. Παροχή ειδών ένδυσης και υπόδησης. Φύλαξη προσωπικών αντικειμένων.
Από την αρχή της λειτουργίας των Δομών, τον Δεκέμβριο του 2019, έχουν αιτηθεί φιλοξενία στο Ανοικτό Κέντρο Ημέρας και το Υπνωτήριοπερίπου 320 άτομα και έχουν φιλοξενηθεί και λάβει τις υπηρεσίες τους, 208 άτομα.
Παράλληλα λειτουργεί η Ομάδα Δρόμου των Δομών Αστέγων που απαρτίζεται από εκπαιδευμένους Κοινωνικούς Λειτουργούς και Νοσηλευτή, η οποία περιηγείται συνήθως κατά τις βραδινές ώρες στην πόλη μας, προκειμένου να εντοπίσει, να προσεγγίσει και να ενημερώσει τους άστεγους που διαβιώνουν σε εξωτερικούς χώρους της πόλης μετά από συνήθως αναφορά πολιτών ή φορέων. Έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 62 περιηγήσεις της Ομάδας Δρόμου, όπου αρκετοί από τους αστέγους που βρέθηκαν μετά την ενημέρωση ήρθαν στις δομές και έλαβαν υπηρεσίες. Δέκα εξ αυτών δεν έχουν ακόμη δεχθεί να έρθουν στις Δομές.
Από τα στοιχεία των φιλοξενούμενων προκύπτουν ότι: 62% ήταν Έλληνες, 38% αλλοδαποί, 53% άγαμοι, 10% έγγαμοι, 26% βρίσκονταν σε διαζύγιο – διάσταση. Το 81% αυτών των ατόμων βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία (18-65 ετών) και το 95% αυτών, όταν ήρθαν στις δομές, ήταν χωρίς σταθερή εργασία.
Οι λόγοι εισαγωγής τους ήταν:
32% αστεγία
14% προστασία υγείας
29% προστασία από καιρικές συνθήκες
14% προστασία ανηλίκου
4% κακοποίηση
7% έκτακτοι
Από την υποστήριξη που έλαβαν στις Δομές (ενημέρωση, κινητοποίηση, συμβουλευτική, θεραπεία) κατάφεραν 90 άτομα να αποκτήσουν την αυτονομία τους. Αυτό σημαίνει ότι βρήκαν εργασία, πήραν επιδόματα που δικαιούντο και κατάφεραν να βρουν κατοικία και να καλύψουν τις ανάγκες διαβίωσής τους.
Ζητήματα που προκύπτουν στη λειτουργία τους αποτελούν οι ελλείψεις προσωπικού, διαφόρων ειδικοτήτων όπως, (κοινωνικοί λειτουργοί, φύλακες, υπάλληλοι γενικών καθηκόντων), ώστε να καλύπτονται όλες οι βάρδιες, για τα βράδια και τις αργίες. Αυτό δεν μπορεί να γίνει μέσω του προγράμματος, με βάση το οποίο λειτουργούν οι δομές. Απαιτείται μόνιμο προσωπικό και κρατική χρηματοδότηση, με μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων, που είναι όλοι συμβασιούχοι.
Το σοβαρότερο πρόβλημα όλων όμως είναι η έλλειψη δημόσιων δομών, περίθαλψης και φιλοξενίας των αστέγων με εδικά προβλήματα, όπως εξαρτήσεις από ουσίες ή αλκοόλ και άτομα με ψυχικές διαταραχές, με σημαντικά ψυχιατρικά νοσήματα, οι οποίοι χρειάζονται εξειδευμένες μονάδες και προσωπικό, για να τους διαχειριστεί.
Είναι γεγονός ότι, όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας και μάλιστα όταν απουσιάζει το υποστηρικτικό περιβάλλον, τότε τα πράγματα γίνονται ιδιαίτερα δύσκολα.
Στις περιπτώσεις απουσίας υποστηρικτικού περιβάλλοντος (οικογένεια/ συγγενείς) ή αδυναμίας για υποστήριξης του ψυχικά ασθενή, το άτομο βρίσκεται μόνο και ανήμπορο και πάρα πολύ συχνά καταλήγει σε εξαθλιωμένες συνθήκες διαβίωσης ή και στον δρόμο.
Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες τέτοιων περιστατικών που είτε φτάνουν στις υπηρεσίες μας, είτε βλέπουμε στον δρόμο, είτε διαβάζουμε στα ΜΜΕ.
Παρά το γεγονός ότι οι ψυχικά ασθενείς δεν αφορούν στις δομές μας, έχουμε εντάξει με την συνεργασία ψυχιάτρου και άτομα με ψυχικά νοσήματα, τα οποία είναι σε αγωγή και δέχονται την θεραπευτική παρακολούθηση.
Ωστόσο δεν είναι στην αρμοδιότητα τους, οι δομές αυτές να καλύψουν τις ανάγκες των ψυχικά ασθενών, που χρειάζονται προστατευμένο και ελεγχόμενο πλαίσιο διαβίωσης. Γνωρίζουμε ότι οι ψυχιατρικές δομές στην πόλη μας, κυρίως τις λειτουργούν ΜΚΟ, δέχονται μεγάλο αριθμό αιτημάτων, που τα περισσότερα δεν μπορούν να τα ικανοποιήσουν.
Το αποτέλεσμα είναι οι συμπολίτες μας με ψυχικές ασθένειες που διαβιούν στον δρόμο να ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες και ακόμη και μετά την ακούσια εισαγωγή τους στην ψυχιατρική να ξαναγυρίζουν στο δρόμο, λόγω της έλλειψης θέσεων στις δομές ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης.
Σημαντικό επίσης πρόβλημα αποτελεί η ανυπαρξία κέντρου περίθαλψης εξαρτημένων από ουσίες ή αλκοόλ, στεγνού προγράμματος. Άτομα που χρειάζονται εξειδικευμένο προσωπικό και συνεχή βοήθεια, ώστε να απεξαρτηθούν και να ενταχθούν καθαροί στην κοινωνία. Συνεχή στήριξη και αποκατάσταση, εργασία, για να παραμείνουν ενεργοί, παραγωγικοί πολίτες, χρήσιμοι για τον εαυτό τους και το κοινωνικό σύνολο.
Καθοριστικό για την προστασία ειδικών κατηγοριών αστέγων και όλων των αστέγων είναι:
Α. Να δημιουργηθούν δημόσιες, κρατικές Δομές για ψυχιατρικούς ασθενείς, όπου θα παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες, ώστε να διαφυλάξουμε την υγεία και τη ζωή αυτών των συνανθρώπων μας, τόσο στην Πάτρα όσο και σε όλη την Ελλάδα, εξοπλισμένες με όλες τις ειδικότητες, με μόνιμη χρηματοδότηση, προσωπικό και εξοπλισμό.
Β. Η δημιουργία Θεραπευτικής Κοινότητας του ΚΕΘΕΑ στην Πάτρα για την θεραπεία των εξαρτημένων ατόμων, στεγνού προγράμματος, που σήμερα αναγκάζονται να μετακομίζουν οι ίδιοι και οι οικογένειες τους σε άλλες πόλεις, γεγονός που συχνά αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την ένταξη τους σε θεραπευτικό πρόγραμμα. Δημιουργία επίσης Συμβουλευτικού Κέντρου του ΚΕΘΕΑ για όλες τις εξαρτήσεις, που ήδη αποτελούν μάστιγα κυρίως στους νέους ανθρώπους όπως (διαδίκτυο, αλκοόλ, τζόγος, κ.α.), ζητήματα που αποτελούν διεκδικήσεις του Δήμου μας και όλων των φορέων του.
Γ. Η γενναία χρηματοδότηση των κοινωνικών υπηρεσιών γενικά και ειδικά των δομών αστέγων, ώστε να λειτουργούν ανεξάρτητα από προγράμματα, με μόνιμη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, με δυνατότητα μόνιμων προσλήψεων, όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων, με τον κατάλληλο εξοπλισμό και υποδομές και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
Αυτά διεκδικούμε να γίνουν στην κατεύθυνση της ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής των μέχρι τώρα κυβερνήσεων και του συστήματος, που γεννά φτώχεια, ανασφάλεια, εξαθλίωση, και τους άστεγους, ώστε οι δημιουργοί του πλούτου, οι εργαζόμενοι και ο λαός μας, να κατέχουν οι ίδιοι εκείνα, που παράγουν και τους αξίζουν και όχι μια χούφτα οικονομικά ισχυρών. Να έχουν εργασία, δωρεάν εκπαίδευση και Υγεία, πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες, στέγη και πολύπλευρα αξιοπρεπή διαβίωση, με κρατική στήριξη».
ΔΟΜΕΣ ΑΣΤΕΓΩΝ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥΣ:
ΑΝΟΙΚΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ
- Αιτήσεις ένταξης στης δομή : 114 άτομα
- Έκτακτες εισαγωγές / εξυπηρετήσεις :53 περιστατικά (7 άτομα στον καύσωνα + 6 στο ψύχος)
- Ωφελούμενοι ημερήσιας παροχή υπηρεσιών της δομής : 181 άτομα
ΥΠΝΩΤΗΡΙΟ
- Αιτήσεις για φιλοξενία: 107
- Ωφελούμενοι της δομής: 174
- Φιλοξενία στο ψύχος: 21
- Περιστατικά άμεσης παρέμβασης: 21
- Έκτακτες εισαγωγές 104.
Στην συνέντευξη τύπου συμμετείχαν ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Πελεκούδας, η Προϊσταμένη του Τμήματος «Κοινωνικής Στήριξης Ευπαθών Ομάδων» του ΚΟΔΗΠ, Αμαλία Τράκα και η Υπεύθυνη Δομών Αστέγων, Κατερίνα Νικολακοπούλου.
Ο ΚΟΔΗΠ είναι ο φορέας λειτουργίας των Δομών Αστέγων- Υπνωτήριο και Ανοικτό Κέντρο Ημέρας Δήμου Πατρέων αξιοποιώντας συναφή χρηματοδότηση μέσω του Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 4 «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, προώθηση της Κοινωνικής Ένταξης και Καταπολέμηση της Φτώχειας και των Διακρίσεων».